Farmář Daniel Pech poradil, jak poznat kvalitní česnek. Sám ho na Vysočině pěstuje a prodává za 75 korun za kilo ve stánku u pole
20. 7. 2023 Ostatní
Prodej zeleniny a ovoce přímo od pěstitele je v současnosti velkým tahákem. Přesvědčili se o tom i na Farmě Pech, kde se pustili do pěstování česneku i brambor a letos si přibrali i melouny a dýně hokaido. Jak se rodina z Vysočiny dostala ke své práci a co všechno to obnáší, se dozvíte v našem článku.
Pro česnek nevhodná Vysočina
Daniel Pech s manželkou Gabrielou se pěstování česneku začali věnovat před deseti lety. Tehdy současný farmář potkal kamaráda, který si stěžoval, že nemá kde nakupovat kvalitní česnek. Daniel tak koupil svou první sadbu a „šel do toho“. Vysočina, odkud pochází, se ovšem ukázala jako nevhodné místo a proto se pár rozhodl zkusit štěstí na Moravě.
„Po letech pěstování česneku na velké výměře pro velkoodběratele jsme ale zjistili, že to je veliký risk. Rok 2020, kdy se narodil můj syn Eliáš, to potvrdil. V době sklizně celý měsíc pršelo, a i když jsme dokázali česnek sklidit, tak už nešel usušit,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz farmář.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá práce a modlení
Rozhodnutí, co změnit, muselo přijít rychle. Jako ideální se zdál návrat na Vysočinu a zkouška nového přístupu k pěstování. „Zvolili jsme malou výměru a řekli si, že si s tím dáme práci. To znamenalo ruční stroužkování, ruční sázení, přikrytí fólií, ruční pletí, plečkování, zalévání,“ říká Daniel Pech. „Byly to hodiny a hodiny práce. Pak už jsme se jen modlili, aby pole nevymrzlo,“ dodává jeho choť Gabriela.
Farmář si dobře uvědomoval, že má skvělou pozici u hlavní silnice a chtěl využít i trend prodeje přímo z pole. „Byla to taková věc navíc, protože co by se neprodalo, to dokážeme usušit, očistit, vykalibrovat a prodat na podzim,“ říká Pech s tím, že v plánu je i rozesílání česneku pomocí Zásilkovny.
Zákazník musí být spokojen
Při určování ceny, která je 75 korun za kilogram (při odběru 20 kg), což je o 50 korun méně než v obchodě, se řídí jednou hlavní zásadou. „Chtěli jsme, aby náš česnek byl dostupný pro všechny. Poptáte se v rodině, v hospodě, u sousedů a je to ještě výhodnější koupě,“ vysvětluje Daniel Pech.
Zároveň posílá čtenářům serveru Toprecepty.cz dvě rady. „Čerstvý česnek se může konzumovat hned, ale na ostrosti získává sušením. Je to podobné jako jarní cibulka. A pokud nevíte, jak poznat kvalitu zkuste česnek lehce zmáčknout, přivonět a ochutnat. To vám o něm poví vše,“ vzkazuje farmář.
Bude i cibule a dýně
V současné době je prodej na stánku v plném proudu a farmář se svou ženou si ho moc pochvalují. „Jsme nadšení tím zájmem. Na pole jsme zkusili taky zasít cibuli, která bude na podzim k uskladnění. Zrovna tak dýně hokaido. Právě dozrávají cukety. Po hrášku se jenom zaprášilo. Tohle člověka hodně těší,“ vypráví s úsměvem hrdý pěstitel.
Nepřátelé farmáře
Zároveň ovšem zmiňuje, že pěstování česneku je velmi náročné. „Na podzim investujete do sadby, stroužkování a sázení. Přitom nemáte tušení, jaká bude zima. Jestli česnek zakoření, vyroste a nebo prostě zmrzne,“ vysvětluje farmář.
Jistotu podle jeho slov nemá pěstitel ani na jaře. „Nesmí být moc zima, moc teplo, moc vody, málo vody, kroupy, je to taková loterie,“ říká Pech. „Vidíte rostlinu nad zemí, ale co vyroste pod ní, se ukáže až posledních 14 dní před sklizní. A pak to musíte umět sklidit, vysušit, očistit a prodat,“ dodává s tím, že počasí a nezkušenost jsou největšími nepřáteli farmáře.
Samosběr není v plánu
Nad samosběrem, který nabízeli u hrášku, manželé Pechovi nepřemýšleli. „My česnek sklidíme ve svazcích, vyklepeme hlínu z kořenů a tak ho nabízíme zákazníkům. K nám se lidé zastavují cestou z práce, do práce, z kostela, ze svatby, na výletě, cestou k řezníkovi s prasetem na káře, v šatech, montérkách, v lodičkách, na kole, na motorce, kamionem, autobusem,“ popisuje farmář.
Jak to vypadá na farmě Pechových se můžete podívat do naší fotogalerie:
Hovězí maso a česnek si skvěle rozumí, zkuste si uvařit podle našeho videoreceptu a přesvědčíte se o tom:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr okurek 2023: Kam v Česku i na Moravě vyrazit na nakládačky? Natrhat si je můžete už za 20 Kč za kilo
Dovolená na Slovensku 2023: Ceny jako v Česku, pozor na „vysokohorskou přirážku“. Halušky za 250 Kč překvapí
Semifinalista MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nabídl recept na karbanátky cukeťáky s uzeným špekem. Skvělou chuť jim dodá česnek
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Smažená cuketa v sýrovém těstíčku: Křehkým plátkům cukety dodá sýr šťavnatost a výraznější chuť, bylinky jemnou vůni