Jídelní rozmary slavných: Herec Robin Williams alias Táta v sukni ujížděl na donutech a neodpustil si hovězí na zelenině
21. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Hlavní hrdina trpké komedie Táta v sukni se narodil 21. července 1951. Herec Robin Williams byl podle svých fanoušků sympatický chlapík nejen na plátně. Ačkoli ve své slavné roli se coby pomocnice v domácnosti naučí vařit, ve skutečnosti to nikdy neuměl.
Démon alkohol ho porazil
Oceňovaný komik se dožil pouhých třiašedesáti let. Láska k alkoholu a drogové úlety mu přinesly vleklé zdravotní potíže, ke kterým se na sklonku života přidaly i těžké deprese. Jak rok před svou smrtí Robin Williams prozradil novinářům: „Jednoho dne jsem vešel do obchodu a uviděl malou lahvičku Jacka Danielse. A řekl jsem si, že ochutnám, jen jednou…. Ale pak to rychle eskalovalo. Během týdne jsem kupoval tolik lahví, že jsem zněl jako zvonkohra ve větru. Bylo opravdu špatné. Na Den díkůvzdání, jsem byl tak opilý, že mě museli sbírat ze země.“
Mohlo by vás zajímat
Miloval dobré jídlo
Léčbu závislosti postoupil herec několikrát. A pokud měl své střízlivé období, rád si zašel na dobré jídlo do nějaké restaurace. Mezi jeho oblíbené patřily ty s thajskou kuchyní, miloval čerstvé ryby a mořské plody a rád jedl smažené krevety nebo „fishburger“ připravovaný z halibuta s hranolky. Mezi jeho oblíbené pokrmy patřila i pizza.
Nevyhýbal se ani sladkým jídlům, úplně nejraději měl typické americké donuty s různými polevami.
Mohlo by vás zajímat
Měl svého kuchaře
Roztomilá hospodyně paní Doubtfireová ve filmu Táta v sukni sice vaří a peče s přehledem, ale herec a komik ve skutečnosti měl svého kuchaře. Recept na oblíbené hercovo jídlo, hovězí pečeni na zelenině s karamelizovanou cibulovou omáčkou, prozradil jeho osobní kuchař John Mathies. Proto si tuhle lahůdku může dnes připravit doma každý. Zkuste to i vy.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí pečeně na zelenině
Na pečeni, kterou měl Robin Williams tak rád, budete potřebovat: 2 kg nízkého hovězího roštěnce, 2 lžičky soli, ½ lžičky černého pepře, 2 lžíce olivového oleje, 3 cibule nakrájené na kostičky, ½ šálku červeného vína, ½ šálku hovězího vývaru, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 mrkve nakrájené na větší kusy, 2 řapíky celeru nakrájené na velké kousky, 2 bobkové listy, 3 lžíce mouky a ¼ šálku vody. A jak na to?
- Předehřejte troubu na 165 °C. Ořízněte z hovězího masa z přebytečný tuk. Maso osolte a opepřete.
- Rozpalte olej ve velkém hlubokém hrnci na vysokou teplotu. Maso ze všech stran dobře opečte, asi 2 až 3 minuty z každé strany, a po dokončení vyjměte na talíř.
- Snižte teplotu na středně vysokou; přidejte cibuli a opékejte, dokud cibule nezhnědne a nezkaramelizuje. Přidejte víno, vývar, rajčatový protlak, česnek, mrkev, řapíkatý celer a bobkové listy. Vraťte maso do pánve a přiveďte k varu.
- Přikryjete a vložte do předehřáté trouby. Nechte v troubě, dokud maso nezměkne, asi 2 až 3 hodiny. V polovině vaření maso otočte.
- Po dokončení vyjměte hrnec z trouby, vyhoďte bobkové listy a vyjměte celer a mrkev děrovanou lžící do misky a dejte stranou.
- Vyjměte maso z hrnce a udržujte v teple.
- Smíchejte mouku a vodu, aby vznikla hladká kaše. Za stálého šlehání míchání ji přidejte do omáčky a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a omáčku vařte 3 až 5 minut, aby zhoustla chuť. Podle chuti osolte a opepřete.
- Maso nakrájejte na plátky, přidejte podušenou mrkev a řapíkatý celer, přelijte omáčkou. Podávejte s vařeným bramborem. Dle libosti můžete dozdobit nakrájenou jarní cibulkou nebo rajčátky.
Náš tip: Pokud máte rádi hovězí pečeni, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou.
Zdroje informací:
mashed.com: This Food Was Robin Williams' Favorite Late-Night Snack
eu.savannahnow.com: Celebrate a remarkable life: Pot roast recipe was a Robin Williams favorite
soyummy.com: Foods Robin Williams Used to Eat And His Surprising Lifestyle Habits
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Jídelní rozmary slavných: Hrdina Pobřežní hlídky David Hasselhoff vypije denně pět litrů vody a nejraději má grilované kuřecí maso
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější