Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dnes si upečeme máslem vonící loupáčky z plundrového těsta. Jsou božsky nadýchané, lehoučké jako pírko a tak chutné! Jejich výroba sice trvá delší dobu, ale po většinu času těsto kyne v chladnu lednice. Po upečení pak už jen sledujete, jak loupáčky mizí ze stolu bleskovou rychlostí.

Když pekařka promluví...

Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát. Jsou křupavé na povrchu a měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale stále chutnají jako výborné loupáčky.

Co na ně budeme potřebovat?

Na těsto:

  • 210-225 g vody
  • 50 g cukru
  • vejce
  • 40 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 21 g čerstvého droždí

Na provalování:

  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky

– změklé máslo smícháme s moukou

 

Jak budeme postupovat?

  1. Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později  při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)
  2. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin, z rozšlehaného vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici.
  3. Pak těsto rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90° a opět složíme na třetiny.
  4. Tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.
  5. Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
  6. Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
  7. Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
  8. Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250 °C / 10 minut, 200 °C / 5-8 minut – každá trouba peče jinak).

Drobečky z ošatky

  • Nebojte se provalování! Není to nic tak složitého, jak na první pohled vypadá. Jen jsem vám to rozepsala hodně do podrobna. Zpočátku, po prvním váleni a složení těsta, je jeho balíček neúhledný, nerovný. To vše se dalším rozvalováním a skládáním srovná.
  • Ani času to moc nezabere. Pravda, tyhle loupáky nejsou hotové bleskem, ale většinu času těsto jen odpočívá v chladu lednice a vy si můžete v klidu uvařit oběd nebo napsat s dětmi jejich úkoly :))

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku