Vepřové kostky s cuketou: Delší marinování zajistí masu báječnou křehkost a pikantní chuť dodá chilli a sójová omáčka
27. 7. 2023 Vaření
Další z možností, jak využít nynější úrodu cuket, je její kombinace s masem. Chuťově zcela nevýrazná cuketa totiž výborně doplní, částečně nastaví a dokonale zahustí různé maso s omáčkou.
Jak zkombinovat maso s cuketou
Cuketa je chuťově neutrální a můžeme ji zkombinovat s kterýmkoliv druhem masa. Často bývá spojována s kuřecím, jindy se přidává k vepřovému. Zvolit můžeme vepřovou kýtu, plecko, ale i krkovičku. Vepřové s cuketou se kombinuje s mrkví, zajímavá varianta je i s paprikou nebo rajčaty. Vepřové s cuketou se dá i grilovat, ale dnes si připravíme vepřové kostky s cuketou a pikantní omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vepřové kostky s cuketou
Na tento pokrm potřebujeme vepřové maso, nejlepší je plecko. Vybereme vhodnou cuketu. Pokud máme mladý plod, bude šťavnatý a dá se využít celý včetně slupek a semínek. Starší, přerostlou cuketu musíme oloupat a vyjmout tvrdá semínka. Dále potřebujeme stroužky česneku, střední cibuli, olej na smažení a tekutinu. Ideální je vývar. Můžeme ale zvolit i vodu.
Jak ochutit omáčku s cuketou k vepřovému
Významnou část tohoto pokrmu tvoří ochucení omáčky. Zapomenout proto nesmíme na sójovou omáčku, ideálně houbovou. Pokud si ji pořídíme (v obchodech stojí už od 180 Kč/litr), můžeme využít její houbovou až zemitou chuť nejen v houbových jídlech, ale také při ochucení masa, tofu, ryb a zeleniny. Pokud máme rádi pikantní chutě, přidáme i trošku chilli omáčky. Na závěr můžeme dát směs koření, kterému se říká Argentina. Kromě soli obsahuje sušený česnek, cibuli, koriandr, chilli, tymián. Někdy se ve směsi objevuje hořčičné semínko, pepř, a třeba i třtinový cukr.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak připravit vepřové kostky s cuketou
Při přípravě tohoto pokrmu počítejte s odležením masa. Budete potřebovat: 400 g vepřového plecka, 1 střední cuketu, 3-4 stroužky česneku, 1 cibuli, olej, 100 ml vývaru (vody), 1 lžíci koření Argentina, 1 lžíci sójové omáčky houbové a případně 1 lžičku chilli omáčky, 1 lžíci solamylu
Jak na to? Maso nakrájejte na kostky, dejte do misky a zasypte směsí koření. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte je k masu. Zalijte vše trochou oleje, promíchejte a nechte odležet v lednici, ideálně přes noc.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hluboké pánve nalijte olej, rozpalte ho. Do horkého oleje přidejte cibuli, maso a nechte ho zatáhnout. Podlijte vývarem a duste pod pokličkou. Sundejte pokličku a nechte tekutinu zredukovat na minimum.
Cuketu nakrájejte na menší kousky, podle chuti přikápněte sójovou omáčku a chilli omáčku a pět minut restujte. Počítejte s tím, že cuketa pustí hodně vody. V hrníčku proto ve vodě rozmíchejte solamyl a přilijte do pánve. Minutu povařte a můžete podávat. Ideální přílohou je rýže.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?