Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
27. 7. 2023 Vaření
Aperol Spritz vás už nudí? V letošním roce se kromě tohoto populárního koktejlu objevují i další „proseccové“ drinky. Vedle lehce nahořklého spritze s Campari je to i svěží Limoncello Spritz. Jeho příprava je snadná, chuť akorát tak sladká a díky žluté barvě září jako slunce na letní obloze.
Místo Aperolu Limoncello
Drinky s proseccem se staly v posledních letech tak oblíbenými, že téměř zastínily klasické letní koktejly, jako je Mojito nebo Margarita. Ten nejslavnější - oranžový hořkosladký Aperol Spritz je hvězdou nejen středomořských plážových barů, ale i českých koupališť.
V zemi jeho původu Itálii však s oblibou popíjejí i další podobné drinky – Campari či Veneziano Spritz, které jsou starší i než samotný Aperol, bezinkový Hugo nebo právě citronový Limoncello Spritz. Společná je jim nejen báječná chuť, ale některé ingredience – vyhlášené italské šumivé víno prosecco a sodovka.
Mohlo by vás zajímat
Střiky s proseccem
Limoncello Spritz patří do skupiny drinků tzv. spritzů, což jsou alkoholické nápoje naředěné sodovkou, která jim dodává perlivost. Řadí se mezi ně i starý známý vinný střik, těmto ale bublinky ještě přidává šumivé víno, v případě těch italských konkrétně prosecco.
Původ těchto drinků sahá v Itálii do počátku 19. století, kdy se na sever Itálie do oblasti Benátsko dostaly vinné střiky, které si připravovali rakouští vojáci, jimž italská vína připadala moc silná, a proto si je ředili perlivou vodou.
Limoncello Spritz je z nich nejmladší. Poprvé byl namíchán v roce 2012 jako tzv. Bottega Spritz – nápoj z konkrétní značky likéru Limoncino Bottega.
Co patří do Limoncello Spritz
Limoncello Spritz se připravuje stejně jako jeho slavnější sourozenec Aperol Spritz jen s tím rozdílem, že v něm nahořklý ovocný likér s pomerančovou příchutí Aperol nahrazuje italský likér Limoncello s obsahem alkoholu mezi 28-32 %, což je víc než v případě Aperolu (ten má jen 11 %) i Campari (25 %).
Tento likér, který se popíjí jako digestiv nebo se přidává do zmrzliny, pochází z jihu Itálie, konkrétně z městečka Amalfi v Kampánii. Vyrábí se ze silně aromatické kůry místních citrusů, která se nechává macerovat v lihu. Následně se pak přidá cukr a vznikne sladký likér s příjemnou chutí a vůní citronů.
Mohlo by vás zajímat
Jak namíchat Limoncello Spritz
Namíchat si tento v Itálii populární koktejl není nic složitého a ingredience na něj bez problému seženete i u nás. Prosecco dnes koupíte téměř v každé samoobsluze a limoncello likér je k dostání na internetu či v obchodech s italskými potravinami.
Případně si jej můžete rovnou připravit domácí. Již po prvním doušku si pak budete připadat jako na jihu Itálie. A jak tedy Limoncello Spritz uděláte?
Na jeden drink budete potřebovat: 4 lžíce likéru Limoncello, 6 lžic prosecca, 2 lžíce sodovky, led a mátu nebo bazalku na ozdobu.
- Nalijte limoncello do sklenice s ledem, dolijte proseccem a sodovkou a promíchejte.
- Podle potřeby ozdobte plátky citronu, mátou nebo bazalkou. Koktejl případně můžete dosladit např. agávovým sirupem.
Zdroje informací:
Anerdcooks.com: Limoncello Spritz
Sweetteaandthyme.com: Limoncello Spritz | Sweet Tea + Thyme
Grancaffegambrinus.com: Limoncello Spritz: the new cocktail created on the Amalfi Coast
Casualfoodist.com: Limoncello Spritz – refreshing Italian lemon coctail
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme linecké cukroví. Není těsto jako těsto - znáte ho opravdu dobře?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech
Přečtěte si Zobrazit více
Apfelschorle – nejlepší střik pro horké letní dny. Co potřebujete na oblíbený rakouský a německý nápoj?
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Sgroppino – zmrzlina, která má grády. Jak na osvěžující ledový drink s proseccem a vodkou z Benátek?