Houbařská sezóna 2023: Mykolog Petr Souček radí, kdy a kam letos vyrazit na houby a podle čeho poznáme, že už rostou
28. 7. 2023 Ostatní
Hlavní houbařská sezóna není každý rok ve stejném období a vliv na ni mají různé faktory. Zeptali jsme se Petra Součka, člena vedení České mykologické společnosti, jaká nás letos čeká houbová nadílka a kdy je ideální vyrazit do lesa s košíkem.
Jaká byla houbařská sezóna 2022?
Podle mykologa Petra Součka byla loňská houbařská sezóna nadprůměrná. „Houby rostly nejen v létě, neboť byl srážkově bohatý červen a začátek července, ovšem hlavně na podzim, kdy byla intenzita růstu vysoká až mimořádná. Většinou každý rok v nějakém období přijde velká růstová vlna. Někdy přijde dříve, někdy později. Každoročně si tak přijdou na své sezónní houbaři,“ podělil se o své zkušenosti pro web Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Výhled na houbovou nadílku 2023
Oproti loňskému roku bylo letos v červnu a červenci méně srážek, které jsou klíčovou podmínkou pro růst hub, proto si, co se týká hlavní houbařské sezóny, musíme ještě počkat na příznivější podmínky.
„Vše záleží na množství srážek, které jsou k nám v letošním roce zatím skoupé. Tradiční letní růstová vlna hřibovitých hub, která většinou přichází na začátku prázdnin, se letos nekoná. Sucho je velké a občasné bouřky to nemohou vynahradit. Takže zatím to vypadá, že si na pravé houbaření budeme muset počkat až na podzim,“ říká mykolog.
Kdy a kam vyrazit na houby?
Základním předpokladem pro růst hub je přiměřené teplo a dostatek vlhkosti. Ne nadarmo se říká, že něco „roste jako houby po dešti“. V době, kdy opadne vlna veder, je teplé slunečné počasí a v dané oblasti dostatečně zaprší, mají houby ideální podmínky, ovšem také v závislosti na tom, jak velké a dlouhé bylo sucho před deštěm. Nemá však velký smysl vyrážet do lesa hned po dešti.
Houby potřebují asi 6 – 10 dní, aby vyrostly do velikosti vhodné pro sběr. Polovinu této doby roste plodnice pod zemí a není tedy na povrchu viditelná. Doba růstu závisí také na druhu houby. Například oblíbený hřib smrkový vyroste ideálně přibližně 10 dní od deště. První známkou, že můžete během pár dní očekávat plný košík, je pára objevující se po dešti nad lesem.
Odborník na houby k tomu dodává: „V letním období je mimořádně důležité sledovat srážkové úhrny. Srážky se v tomto období většinou omezují na letní bouřky, a tak se můžeme setkat s případy, kdy v jedné vesnici nosí houbaři z lesa plné košíky a ve druhé vesnici (vzdálené pár km) nenarazíte v lese na houbu.“
A kam tedy na houby vyrazit, aby byla vysoká šance na úspěch? „Obecně je možné doporučit místa s vyšší nadmořskou výškou, kde bývá v létě chladněji, severně orientované svahy, vlhčí místa v okolí potoků, rybníků a vodních nádrží,“ radí expert.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené recepty mykologa
Petr Souček se s námi podělil i o svá oblíbená houbová jídla: „Pokud narazíte na hřiby nebo křemenáče, tak já z nich mám rád houbové řízky, prostě klasicky obalené houby v trojobalu a osmažené na pánvi. Budete-li mít štěstí na lišky obecné, zkuste výbornou smetanovou omáčku. Pokročilejší houbaři mohou v lesích hledat ryzce syrovinku, kterou mohou zbaštit syrovou již v lese a nebo (tomu dávám přednost já) si ji udělají doma na pánvi jako minutku. To je přímo delikatesa.“
Recept na hříbkový řízek
Pod smaženými houbovými řízky si nejčastěji představíme ty připravované z klobouků bedel, ale rovněž větší hřiby se na tuto úpravu skvěle hodí. Jak na hříbkové řízky?
Syrové houby nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, menší stačí pouze podélně přepůlit. Osolte a opepřete z obou stran, obalte v hladké mouce, následně v osoleném rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Pro vylepšení chuti můžete do strouhanky přidat najemno nastrouhaný sýr nebo oblíbené koření či čerstvé bylinky.
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo v dostatečné vrstvě a při mírné teplotě osmažte hříbkové řízky z obou stran dozlatova.
Jako příloha se k houbovým řízkům hodí bramborová kaše, vařené brambory nebo lehký bramborový salát bez majonézy.
Zdroje informací:
Myko.cz: Česká mykologická společnost
Nahouby.cz: Jak rychle rostou houby?
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Slyšeli jste už o houbové drti? Jedná se o lahodné koření, které dodá bramboračce správný šmrnc
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?