Arnold Schwarzenegger si výjimečně dá vídeňský řízek, většinou ale jí veganská jídla a miluje dýňovou polévku
29. 7. 2023 V kuchyni s VIP
Jeden z nejúspěšnějších kulturistů v historii, ale také slavný herec a americký politik Arnold Schwarzenegger po celý život podřizuje svůj jídelníček budování a udržování svalů. Překvapivě však téměř nejí maso a dává přednost rostlinné stravě.
Arnie má rád řízek
Bývalý kalifornský guvernér původem z Rakouska v těchto dnech slaví 76. narozeniny. Ačkoli ani jemu se nevyhnuly zdravotní problémy (má za sebou dvě operace srdce), stále se udržuje v kondici.
Nepopírá, že má rád maso, především velký a šťavnatý newyorský steak, který prý umí výborně připravit. Občas si dá hovězí hamburger nebo jako správný Rakušan vídeňský řízek přes celý talíř.
Přesto jeho jídelníček z 80 procent tvoří rostlinná strava! Boří mýty, že pro sportovní úspěchy je nutné jít hodně masa.
Mohlo by vás zajímat
Většinou dává přednost veganské stravě
„Žil jsem v e světě, kde se ukazují reklamy na steaky a na hamburgery s muži za grilem,“ říká. „To je skvělý marketing pro masný průmysl, který prodává myšlenku, že skuteční muži jedí maso. Ale musíte pochopit, je to jen marketing.“
Arnie si potřebné proteiny sice opatřuje občasnou konzumací vajec, kuřecího masa nebo lososa, ale většinou jde o vegetariánské burgery z čočky a fazolí. Herec rád snídá ovesné vločky nebo řecký jogurt s granolou.
K obědu si pokaždé dává zeleninový salát, který doplňuje o rostlinné burgery, výjimečně má na talíři kousek kuřecího nebo rybího masa, někdy si dopřeje vaječnou omeletu.
Večer si Schwarzenegger vždy pochutnává na zeleninové polévce. Má ve zvyku si do polévek přidávat pár kapek dýňového oleje nebo opražených dýňových semínek.
Dýňová polévka
„Dýňovou“ posedlost si přivezl z rodného Rakouska, kde se z dýně připravují především vynikající polévky. Tu má Arnold také velice rád.
A co na dobrou dýňovou polévku potřebujete? 500 g neoloupané dužiny dýně Hokkaido, 80 g oloupané cibule, 20 g oloupaného zázvoru, 50 g olivového oleje, 50 g cukru krupice, cca 1 až 1 ¼ litru vody nebo vývaru, 130 ml pomerančového džusu, 50 ml smetany (min. 31%,), 1 lžíci najemno nakrájené pažitky,1 lžíci citronové šťávy, 4–6 lžiček dýňového oleje, sůl. A jak na to?
- Cibuli nakrájejte najemno, zázvor na plátky, dýni na kostky o hraně 2 cm.
- Ve větším hrnci na středním ohni rozpalte olej, přidejte cibuli a nechte ji za občasného zamíchání zpěnit. Přidejte zázvor, krátce ho orestujte, přisypte cukr a pomalu míchejte, dokud cukr nezíská zlatou barvu.
- Přidejte nakrájenou dýni a asi 1 minutu míchejte. Přilijte pomerančový džus, dobře promíchejte, přiveďte k varu, pák zmírněte oheň a nechte džus téměř vyvařit. Na dně kastrolu by měly zůstat zhruba 4 lžíce tekutiny.
- Přilijeme vodu nebo vývar, promíchejte, opět přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte půl hodiny. Pak vlijte smetanu a citronovou šťávu, dobře promíchejte a nechte vařit ještě 2 minuty.
- Poté polévku propasírujte přes cedník a podle chuti osolte.
- Na talíři pokapejte dýňovým olejem a posypte nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.
Náš tip: Pokud jako slavný Arnie máte občas rádi dobrý řízek, určitě vám přijde k chuti křehký v jogurtovém těstíčku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
muscleandfitness.com: Old-school eats: Eat like Arnold Schwarzenegger
vegnews.com: How Beans, Lentils, and Veggie Burgers Keep Arnold Schwarzenegger Strong at 75
insider.com: Arnold Schwarzenegger shared his go-to plant based meals, which includes a protein smoothie with a shot of booze
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dokonalou chuť pravého vídeňského řízku zajistí správné naklepání, hrubší strouhanka i krátké smažení
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Harrison Ford přestal jíst maso, ale miluje jednoduše upraveného lososa s chřestem
Jídelní rozmary slavných: Herec Hugh Jackman miluje maminčinu speciální žemlovku z toastového chleba podle tohoto receptu
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník