Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec Paul Newman založil firmu na výrobu dresinků a měl rád špagety s pálivou omáčkou
Zdroj: Wikimedia Commons, Warner Bros, a Freepik, valeria_aksakova/koláž Toprecepty.cz

Proslul hláškou: „Proč bych chodil na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?“ Není divu, že Paul Newman vyznával lásku své ženě Joanne gastronomickou terminologií. K jídlu měl totiž celý život vřelý vztah a byl spolumajitelem společnosti vyrábějící dresinky.

Když vařila slovenská maminka

Paul Newman, který vyrůstal na předměstí Clevelandu ve státě Ohio, rád nostalgicky vzpomínal na jídla své maminky, jako například na „skvělý guláš, různé pečeně, jídla s nudlemi a bramborovou kaší“. Jeho maminka Terézia se narodila na Slovensku a měla maďarské kořeny.

Sám sebe novinářům popisoval jako „obyčejného muže z rohu ulice“, který si rád zajde na hamburger, miluje saláty a na Vánoce musí mít ryby. Neměl problém o víkendu brzy vstát a připravit sobě a Joanne snídani – vejce na slanině.

Začalo to jedním dresinkem...

Charismatický herec s pomněnkově modrýma očima vařil rád. Také rád připravoval dresinky k salátům.  

V roce 1980 se Paul Newman a jeho kamarád Aaron Edward Hotchner,  což byl novinář a spisovatel, rozhodli na Vánoce obdarovat přátele „jedlým“ dárkem v podobě domácího dresinku na saláty v lahvích od vína.

Jak později Newman uvedl: „Začalo to jako vtip a vymklo se to kontrole.“

...a skončilo továrnou 

Přátelé a známí se dožadovali dalších dresinků a tak Newman s Hotchnerem za vydatné pomoci Paulovy dcery Nell založili společnost  Newman´s Own, která začala vyrábět nejprve bio dresinky. Později sortiment postupně rozšířili o další bio produkty, jako jsou omáčky, koření, sušené ovoce, káva, čaj, ale také pamlsky pro psy.

Firma se brzy stala velice úspěšná. Oba spolumajitelé ze zisku financovali charitativní organizace podporující nemocné děti. Tato společnost stále funguje a dále se rozvíjí i po smrti svých zakladatelů.

Špagety s kuřetem a pikantní omáčkou

Jak už jsme se zmínili, Paul Newman měl k jídlu více než kladný vztah a rád i vařil. Mezi jeho oblíbená jídla patřily i špagety s kuřetem a pikantní omáčkou. Budete na ně potřebovat:

na omáčku

  • 1 menší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 30 ml olivového oleje
  • 200 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • 10 g třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

na maso

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 chilli papričky
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 750 g vykostěná kuřecí prsa
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g špaget
  • parmazán
  1. Nejprve si připravte omáčku. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek. Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte. Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
  3. Poté vše rozmixujte dohladka nebo propasírujte. Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku nakrájejte na malé kousky, česnek rozdrťte. Maso nakrájejte na menší kousky.
  5. Rozpalte velkou hlubokou pánev na střední teplotu. Přidejte olivový olej, poté přidejte pálivé chilli papričky, cibuli a papriku. Smažte 2 minuty. Přidejte kuřecí kousky a prolisovaný česnek. Smažte 3 nebo 4 minuty, dokud nezhnědne. Přidejte omáčku na těstoviny, snižte teplotu a vařte.
  6. Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je, dejte do servírovací mísy a přelijte kuřecím masem a omáčkou.
  7. Podávejte s parmazánem.

Náš tip: Máte také chuť na něco pikantnějšího? Možná vám přijde k chuti „cukguláš“, jak už název napovídá, guláš s cuketami, kterých je teď všude spousta.

Zdroje informací:

robinbenzle.com: At the Kitchen Table with Paul Newman - A Food Interview

theculinarycellar.com: Paul Newman: Superstar a Food Legend

nytimes.com: And Then There Was the Food

Recepty k tomuto článku