Tvarohové noky se žahourem jsou hotové do 20 minut a chutnají fantasticky. Borůvková omáčka se dá zahustit strouhaným perníkem
7. 8. 2023 Vaření
Tvarohové noky s borůvkovou omáčkou, kterou známe díky našim předkům jako žahour, jsou neskutečně snadné na přípravu a chutnají jako dezert z luxusní restaurace. Tam by žahour pravděpodobně nazvali přelivem nebo rozvarem.
Jak vzniklo slovo žahour?
Zvláštní výraz má podle Etymologického slovníku jazyka českého původ pravděpodobně ve slově žúr získaném z dřívějšího názvu pro polévku dnes známou jako kyselo. Žúr je současně odvozenina německého sür, později sauer, což v nářečí označovalo tuto oblíbenou polévku.
Jakou spojitost však má kyselo s ovocnou omáčkou, dříve spíše kaší, se můžeme jen domnívat, neboť neexistují věrohodné zdroje.
Žahour se nejčastěji připravuje z borůvek, ale nejsou výjimkou ani jahody, maliny nebo švestky. Ten borůvkový je typický pro Jihočeský kraj, který je rájem tohoto oblíbeného drobného ovoce. Ovocná omáčka žahour se hodí k lívancům, vdolkům, smetanovým dezertům, nebo k tvarohovým knedlíkům či nokům.
Mohlo by vás zajímat
Borůvkový žahour ze 4 ingrediencí
Borůvková omáčka neboli žahour není nic jiného než borůvky rozvařené s cukrem, máslem a smetanou. Tato směs se však dá také nastavit vodou s následným zahuštěním.
Hustší konzistence lze dosáhnout přidáním kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody, vanilkového pudinku nebo nastrouhaného perníku, který se v omáčce rozvaří. Je ovšem třeba použít perník přímo určený na strouhání, který se obvykle v obchodech nachází v oddělení pečiva.
Tvarohové noky nasladko i naslano
Jednoduché noky z tvarohu, krupice, vejce a špetky soli jsou rychle hotové a mají univerzální využití jako příloha i hlavní jídlo doplněné o ovocnou omáčku nebo i slané ingredience. V případě úpravy nasladko se do těsta přidá ještě trochu krupicového cukru.
Jako slaný doplněk s noky báječně ladí například vyškvařená slanina s cibulkou, podušený špenát, sladkokyselé zelí, houbová směs nebo uzené maso.
Jak uvařit tvarohové noky?
Výrobu noků zvládne i úplný začátečník. Jediné, na co je třeba dát pozor, je druh použitého tvarohu. Ten z vaničky je příliš měkký a bylo by třeba přidat více krupice, což způsobí, že noky budou poměrně tuhé. Ideální je tvaroh balený do staniolu.
Tvaroh se jednoduše utře s vejci, zapracuje se do něj krupice, špetka soli, případně také trochu cukru a umíchá se těsto. Tohle těsto může být trochu lepivé, proto je dobré si před tvarováním noků namočit ruce ve studené vodě. Tvarohové noky mohou mít tvar úhledných malých knedlíčků nebo se dají tvarovat dvěma namočenými lžičkami do malých bochánků.
Do vroucí osolené vody se noky vkládají zároveň, proto se nejprve odkládají na pečicí papír nebo potravinovou fólii, aby se během čekání na lázeň nepřilepily k povrchu. Pak už je třeba jen během první minuty vaření opatrně zamíchat, aby se noky nepřilepily na dno.
Jakmile tvarohové noky vyplavou na hladinu, potřebují už jen asi 2 minuty povařit a je hotovo.
Mohlo by vás zajímat
Recept na snadné tvarohové noky se žahourem
Do tohoto receptu se může pustit i úplný začátečník a druhou výhodou je také rychlost. Celá příprava totiž zabere necelých 20 minut. Množství surovin odpovídá asi 3 porcím.
Na tvarohové noky budete potřebovat 500 g tvarohu ve staniolu, 2 vejce, 8 lžic krupice, 2 lžíce cukru krupice a špetku soli. Na žahour si připravte 300 g borůvek, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžičku másla a 100 ml smetany ke šlehání (pokojové teploty).
Jak na to? Nejprve si připravte borůvkovou omáčku, která se může vařit během výroby tvarohových noků. Borůvky dejte do kastrolku společně s cukrem a máslem a při mírné teplotě za občasného zamíchání nechte téměř rozvařit. To bude trvat asi 8-10 minut. Přidejte smetanu a už jen krátce provařte.
Tvaroh utřete s vejci, přidejte krupici, cukr, špetku soli a umíchejte těsto. Namočenýma rukama tvarujte malé kuličky a odkládejte na plochu potaženou pečicím papírem nebo potravinovou fólií.
Noky vložte do vroucí osolené vody a po chvilce opatrně zamíchejte, aby se oddělily ode dna. Jakmile vyplavou na hladinu, povařte ještě asi 2 minuty a podávejte přelité žahourem.
Zdroje informací:
Etymologický slovník jazyka českého, Václav Machek
Kniha Víš, co jíš, Pavla Šmikmátorová
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Žahour: Připravte si s námi letní omáčku pro mlsné jazýčky, a to nejen z borůvek
Noky podle paní Krausové: Jak na knedlíčky, které připomínají vajíčka karety obrovské?