Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
3. 8. 2023 Ostatní
Alarmující případ sníženého obsahu hovězího v mletém mase odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve třech řetězcích supermarketů. Zdravotně je sice prodávaný výrobek nezávadný, ale dokáže pokazit kdejaké vaření či grilování. Místo 50 procent hovězího se totiž v mletém objevilo jen něco málo přes 13 procent.
Kontrola etiket nepomůže
Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička se nyní podle informaci České televize musí připravit na možnou pokutu až padesát milionů korun. Vzorky mletého masa byly odebrány v nejnavštěvovanějších supermarketech Lidl, Albert a Billa, tudíž je velká pravděpodobnost, že se vanička s masem mohla objevit i ve vašem košíku, potažmo lednici a na talíři.
Místo padesáti procent třináct. Mleté maso ze supermarketů obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalu.https://t.co/tCW0QGIBWF
— ČT24 (@CT24zive) August 3, 2023
Výrobek s názvem „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“ má ve své nabídce řetězec Billa, podle obalu by měl výrobek obsahovat 44 procent hovězího. V laboratoři ale potvrdili 23,34 procenta tohoto masa. „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí“ pak namísto avizovaných dvaceti procent hovězího masa zase podle zjištění inspektorů obsahoval jen 12,92 procent, uvedla veřejnoprávní televize s odkazem na zprávu inspekce.
Mohlo by vás zajímat
Zkažená sekaná i burger
Například, pokud byste se pustili s takto ošizeným mletým masem do výroby sekané, budete mít velký problém nejen s chutí, ale také konzistencí. Podle klasických receptů je totiž ideální poměr masa opačný, než nabízely problematické výrobky, tedy jeden díl vepřového proti dvou dílům hovězího. I podomácku vyrobený hamburger by měl blíže k českému karbanátku a při jeho ochutnání byste určitě neměli tendenci ho dávat do nasládlé housky.
Hovězí má být vždy „v přesile“
Pokud byste totiž vyráběli burger s použitím vepřového masa, což není standardní postup, patřil by do něj jeden díl vepřového bůčku a dva díly libového hovězího. Jediný případ, při němž se používá více vepřového masa je ten, kdy se rozhodneme, že chceme mít burger pouze z „prasete“.
Na problém se šizeným mletým masem upozornila inspekce již před časem na svém webu Potraviny na pranýři. V Lidlu navíc SZPI objevila produkt se zvýšeným obsahem soli.
Před jakými výrobky varovala inspekce se podívejte do naší fotogalerie:
Až si koupíte kvalitní mleté maso, nebo si ho umelete doma, zkuste náš videorecept a upečte si skvělou sekanou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Jak na šťavnatý hamburger podle Zdeňka Pohlreicha? Pomůže malý trik s důlkem
Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Pozor při grilování: Inspekce varovala před šizeným mletým masem, salmonelou v kuřatech i plísněmi v sýrech Oštěpek
Komentáře
3. 8. 2023 21:47