Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe dietu nedržela. Jedla ale ve velkém množství syrovou mrkev a měla ráda krůtí srdíčka i játra
5. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Jedna z největších hollywoodských femme fatale a blonďatá sexbomba Marilyn Monroe byla ve skutečnosti jen křehká Norma Jeane Mortensová. Žena, která toužila po úplně obyčejném životě s manželem a dětmi, kterým by vařila večeře a připravovala svačiny.
Modelka z továrny na padáky
Bylo jí pouhých šestatřicet let, když ji 5. srpna 1962 ráno našla hospodyně v ložnici bez známek života. V noci ze 4. na 5. srpna se předávkovala prášky na spaní.
Marylin Monroe (ještě jako Norma Jeane) prožila těžké dětství a vyrůstala v dětských domovech, pak pracovala v továrně na výrobu padáků. To bylo během druhé světové války. Tam ji objevil armádní fotograf David, který ji nafotil v pracovní kombinéze a nabídl jí spolupráci.
Přestože její kariéra a sláva modelky a poté herečky raketově stoupala, Marilyn neměla problém otáčet se i v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Ranní mléko se syrovými vejci
Ve světle všech těch dnešních super diet, které současné hollywoodské hvězdy drží, určitě překvapí, jak a co Marilyn jedla.
„Bylo mi řečeno, že mé stravovací návyky jsou naprosto bizarní, ale nemyslím si to,“ řekla v rozhovoru pro magazín Pageant. „Než si dám ranní sprchu, začnu si ohřívat šálek mléka na plotýnce. Když je vedro, rozbiju do mléka dvě syrová vejce, rozšlehám je vidličkou a piju, když se oblékám. Doplňuji to multivitaminovou pilulkou a pochybuji, že by mi nějaký lékař mohl doporučit víc výživnou snídani pro pracující dívku, která pospíchá.“
Ještě předtím však blonďatá kráska vypila pomerančový džus a zobla několik sušených švestek.
Mohlo by vás zajímat
Steaky, mrkev i párek v rohlíku
Na druhou stranu se zdá, že Marilyn o skladbě svého jídelníčku přemýšlela. Na talíři měla v průběhu dne převážně libové maso a hodně zeleniny.
„K masu obvykle jím čtyři nebo pět syrových mrkví,“ nechala se slyšet slavná hvězda. „Možná jsem částečně králík: syrová mrkev mi totiž pokaždé chutná.“
Mezi její oblíbená jídla určitě patřily hovězí steaky, předem marinované jehněčí kotletky, ale také hamburgery nebo párky v rohlíku. Marilyn si pochutnala i na toustech namazaných máslem a jahodovým džemem. Nepohrdla také muffiny.
Hollywoodská kráska ráda popíjela šampaňské a večer si dávala skleničku sladkého vaječného koňaku.
Mohlo by vás zajímat
Krůtí játra s kedlubnou a cuketou
Favoritem mezi jejími jídly byly překvapivě vnitřnosti. Pečená vepřová játra, krůtí srdíčka nebo krůtí játra na zelenině. Abyste si pochutnali jako Marilyn, budete potřebovat:
- 500 g krůtích jater
- 1 cibule
- 1 kedlubnu
- 1 červenou papriku
- 1 menší cuketu
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- pepř
A jak na to?
- Játra pokrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte nakrájejte na půlkolečka. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Papriku zbavte a spolu s nakrájejte na nudličky. Cuketu také pokrájejte na nudličky.
- Na pánvi rozpalte olej, nasypte do něj cibuli a smažte ji za stálého míchání dozlatova asi 5 minut. Přidejte játra a po dalších 3 minutách do pánve přidejte všechnu zbylou zeleninu, důkladně promíchejte a vše nechte společně smažit 2 minuty.
- Přikryjte pokličkou a na mírném ohni ještě 3 minuty duste. Podlévat nemusíte, cukety pustí dostatečné množství tekutiny.
- Osolte, opepřete a hned podávejte.
Náš tip: Drůbeží játra podle našeho videoreceptu jsou hotová za chvilku.
Zdroje informací:
mashed.com: The Unusual Breakfast Marilyn Monroe Had Every Day
tasteofhome.com: Dine Like Norma Jeane: Marilyn Monroe’s Favorite Foods
wattpad.com: Marilyn Monroe, 25 Her Favorite Foods
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Královské chutě: Po královně Alžbětě II. byl pojmenován „Ma'amburger“. Jedla ho vždy bez housky, zato s brusinkovým kompotem
Jak na dokonalý grilovaný hovězí steak? Rozhoduje výběr masa, rychlé zatáhnutí a odpočinek pod alobalem
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
Mrkvový salát jako od babičky: Tajemství vyvážené šťavnatosti i křupavosti tkví ve dvojitém strouhání, pak je základ nejlepší
Jídelní rozmary slavných: „Matka“ Harryho Pottera, spisovatelka Joanne Rowlingová miluje tuřín a tento datlový perník s karamelem