Kuřecí maso se smetanovou omáčkou: Omáčku báječně zjemní strouhaná cuketa a pro krémovou chuť je lepší tučnější smetana
9. 8. 2023 Vaření
Smetanové omáčky jsou oblíbené napříč generacemi. Jsou vydatné a syté a dodají báječnou šťavnatost a chuť i suššímu masu. Jako příloha se k nim hodí knedlíky a rýže, ale také těstoviny či brambory.
Jak se dělá smetanová omáčka
Smetanová omáčka je poměrně rychlá a vydatná. Můžeme si ji připravit v několika variantách. Jednou z možností je přidat do ní sýr, jindy se přidává zelený pepř, ale také ji můžeme připravit s cuketou.
V létě míváme takový nadbytek cuket, které jsou variabilní ve sladké i slané kuchyni, že se občas bojíme, aby na nás nevykoukla z hrnku čaje.
Smetanovou omáčku můžeme podávat s těstovinami, s vepřovým masem, výborně ladí také se šťavnatým kuřecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na smetanovou omáčku
Na smetanovou omáčku je třeba mléko, smetana, mouka a sůl. Různé varianty pak mají dochucení v případě koření, případně bylinek. Je možné přidat již zmíněnou cuketu, na ochucení česnek a vonět může po bazalce.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit smetanovou omáčku ke kuřecímu masu
Na přípravu smetanové omáčky je většinou potřeba mléko, které ohřejeme a přivedeme k varu. V troše smetany rozkvedláme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do horkého mléka a zvolna provaříme na mírném ohni přinejmenším čtvrt hodiny. Nesmí se připálit. Nakonec ochutíme solí.
Pokud se bojíme sražení smetany (většinou se to ale stává u zakysané varianty), tak sáhneme po tučnější smetaně. Ta je totiž stabilnější. Dobrou zkušeností, jak zamezit znehodnocení jídla, je vyndání smetany včas z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
Dnešní varianta není s mlékem, ale s vodou nebo kuřecím vývarem. Zajímavou ingrediencí je v ní právě nastrouhaná cuketa. Mladá cuketa bývá krásně šťavnatá a můžeme ji využít celou. Ze staršího kusu slupku oloupeme a vyndáme semínka.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak na smetanovou omáčku s kuřetem a cuketou
Na tento pokrm si připravte: 500 g kuřecích prsou, 1 malou cuketu, jednu 12% smetanu na vaření, 2 velké stroužky česneku, asi 700 ml vody či kuřecího vývaru, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžíci hladké mouky, olej, pepř a sůl.
Jak na to? Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a opepřete je. Připravte si vyšší pánvičku a rozehřejte v ní olej. Přidejte maso a krátce ho orestujte. Podlijte ho vodou a osolte. Česnek oloupejte, rozmačkejte a přidejte k masu. Společně duste deset minut.
Cuketu omyjte a nastrouhejte ji nahrubo. Přidejte ji do pánve. Ohřejte vodu nebo vývar a přilijte k masu. Duste deset minut. Z mouky a vody si v menším hrnku připravte záklechtku a vlijte ji ke směsi. Přisypte bazalku a vařte alespoň čtvrt hodiny. Nakonec vlijte smetanu a ještě pár minut povařte. Jako přílohu můžete podávat rýži, těstoviny, ale i knedlík.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čokolády
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace… Číst více
Den čokoládových tyčinek
Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Bohatě postačí, pokud domácí čokoládové sušenky obsahují sušenku, náplň a nějakou polevu. Sušenka… Číst více
Retro okénko: Exotika z Vinohrad. Tyčinka Margot vás aspoň v představách přenese na prosluněnou pláž
Dnes má sice mnoho jiných konkurentů v podobě… Číst více
Co si dát v Salcbursku pod sjezdovkou? Klasikou jsou noky, na odvážné čeká zelná polévka se zvláštními knedlíčky
Pověst salcburské kuchyně sahá daleko za hranice… Číst více
Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
Velikonoce jsou v Rakousku spojeny s řadou zvyků… Číst více
Císařský trhanec je obyčejný moučník, který milovala i císařovna Sissi. Podle receptu od Sandtnerky jej zvládnete raz dva
Palačinky většina z nás miluje. V Rakousku zase… Číst více
Tyrolská polévka s preclíky se jí na přilepšenou během půstu. Dokonalou chuť jí dodá speciální sýr, vynikající je ale i z parmazánu
Máte rádi vydatné krémové polévky, které zahřejí… Číst více
Za sbírání hub můžete v Polsku skončit ve vězení, v Německu hrozí pokuta přes milion. Přísná pravidla mají i další evropské země
Houbaření je doménou Čechů. Jakmile nastane… Číst více
Kynuté knedlíky trochu jinak: Nadýchaný alpský knedlík maxi velikosti s mákem a vanilkovou omáčkou chutná božsky
Mák, povidla a krém vytvářejí zajímavou kombinaci… Číst více
Alpský knedlík aneb Germknödl: Kynutý knedlík velikosti XXL je plněný povidly a neodolatelně voní rumem a vanilkou
Alpský knedlík neboli Germknödel je rakouská… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více