Králík nadivoko se smetanovou omáčkou: Divoké koření mu dodá šmrnc, hotový je do hodiny a příprava je neuvěřitelně snadná
10. 8. 2023 Vaření
Přemýšlíte, co uvařit na slavnostní oběd? Králík nikdy nezklame. Jde připravovat na mnoho způsobů. A pokud se rozhodnete pro králíka nadivoko se smetanovou omáčkou, určitě sklidíte pochvalu.
Co je divoké koření
Když použijeme divoké koření, připravujeme jídlo takzvaně nadivoko. Toto koření se používá na maso a do některých českých omáček. Často bývá ve společnosti kořenové zeleniny. Hodí se prakticky ke všem druhům masa. Velmi typické je pro zvěřinu, ale využívá se i k hovězímu, vepřovému, k drůbeži, ale třeba i právě ke králíkovi.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do divokého koření
Divoké koření je směs, kterou si můžeme koupit připravenou. Základ na toto koření ale míváme doma a vlastní přípravě tedy nic nebrání. Do divokého koření patří nové koření, bobkový list a černý pepř. Často ve směsi bývá i tymián a jalovec. Někdy se přidává i hořčičné semínko. Nejdůležitější jsou ale první tři druhy koření. Ve směsích ještě může být paprika, chilli, zázvor, sušená cibule, sušený česnek, oregano a třeba i kardamom.
Jak se používá divoké koření
Divoké koření můžeme využít mleté, tedy kromě bobkového listu, který na konci vyjmeme. Nemeleme nebo nedrtíme ani hořčičné semínko. To je chutným doplněním pokrmu. Variantou je ale i to, že všechno celé koření dáme do speciálního sáčku na koření, případně do sítka na koření.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Na co si dát pozor při přípravě králíka nadivoko
Na přípravě králíka nadivoko není příliš úskalí. Recept je poměrně jednoduchý, výsledkem přitom je vynikající a lahodné jídlo. Králíka je potřeba prošpikovat, tedy naříznout a vložit do něj kousky slaniny. Není to těžké. Samotnou přípravu jídla můžeme chystat v hrnci se silným dnem. Když ale nechceme vařit dlouho, zkrátíme si dobu přípravy pomocí tlakového hrnce.
Jak připravit králíka nadivoko se smetanovou omáčkou
Na tento pokrm budete potřebovat: 1 králíka (asi 1,5 kg), 2 větvičky rozmarýnu, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 375 g zakysané smetany, 200 g slaniny, 2 velké mrkve, 1 velkou petržel, 2 střední cibule, 1 malou bulvu celeru, 500 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, sádlo, pepř a sůl.
Jak na to? Králíka naporcujte podle potřeby. Čerstvý rozmarýn oberte z větviček a nasekejte ho najemno. Kuličky jalovce rozmáčkněte nožem naplocho a lehce je nasekejte. Králičí maso prošpikujte klínky slaniny. Maso dobře opepřete a osolte.
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte ji na větší kostky. Do hrnce se silným dnem (nebo do tlakového hrnce) dejte rozpustit lžíci sádla. Přidejte zeleninu a hořčici a opékejte, dokud zelenina nezačne zlátnout. Pak přisypte rozmarýn, jalovec, bobkový list a nové koření. Nechte koření provonět a podlijte ho vývarem.
Na pánev dejte sádlo a do horkého tuku přidejte králíka. Maso nechte zatáhnout. Opečené maso dejte na orestovanou zeleninu do hrnce se silným dnem a vařte necelou hodinu. Když budete chtít přípravu jídla urychlit, vezměte si na pomoc tlakový hrnec. Na vaření pak bude stačit půl hodiny.
Králičí porce pak opatrně vyndejte z hrnce (maso je křehké) do jiného hrnce a držte je v teple. Z hrnce vyndejte bobkové listy a nové koření. Zbytek obsahu v hrnci rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Omáčka bude díky kořenové zelenině krásně hustá. Pro zjemnění můžete přidat lžíci másla. Dochuťte případně solí a cukrem. Králík nadivoko skvěle chutná s houskovým knedlíkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Přečtěte si Zobrazit více
Malta na talíři: Ochutnejte místní pomeranče a med a připravte si divokého králíka na víně. Takhle snadno se dělá
Špikování králíka a jiného masa je snadné a rychlé. Video vám ukáže správný postup
MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!