Studené nudle na čínský způsob osvěží i nasytí. Nejlepší jsou s okurkami a lehce pikantním dresinkem
10. 8. 2023 Vaření
Když je teplo, na horká jídla moc chuť nemáme, saláty však ne každého dostatečně nasytí. Pokud zároveň milujete asijskou kuchyni, všechny vaše požadavky uspokojí studené nudle. Populární jsou v čínské i korejské kuchyni, což znamená mnoho různých ingrediencí a mnoho verzí pokrmu.
Nudle původem z Číny
Nudle jsou základem jídelníčku v mnoha asijských zemích, ať už jsou pšeničné, rýžové, pohankové nebo třeba tapiokové. Stejně jako italská pasta se liší délkou, tloušťkou nebo tvarem, přičemž různé nudle se používají do různých jídel a často jim dávají i název.
Nudle jsou původem z Číny a odtud se rozšířily do dalších asijských zemí. A právě z Číny pochází i jeden z populárních nudlových pokrmů – studené nudle.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou nudle nastudeno?
Pod pojmem studené nudle se ukrývá mnoho asijských specialit. Jde vlastně o souhrnný název pro jídla, které se vyznačují tím, že jejich hlavní ingrediencí jsou vařené nudle, ovšem podávané nastudeno s různými dalšími surovinami – zeleninou, masem a hlavně zálivkou, která má nudle ochutit.
A protože se zálivka obvykle nalévá na dno misky, je třeba pokrm hlavně důkladně zamíchat, aby se v ní všechny nudle dobře obalily.
Populární pouliční jídlo
Způsob přípravy nudlí je různý v různých částech Číny. Jinak připravují nudle v sečuánské kuchyni a jinak chutnají nudle šanghajské. I když si asijskou kuchyni spojujeme spíš s rýžovými nudlemi, v Číně se používají na tento pokrm spíš nudle pšeničné. Pokud se ale stravujete bezlepkově, můžete je vyměnit za rýžové nebo třeba pohankové soba nudle.
Za nejvyhlášenější jsou považovány nudle z města Čchung-čching v S’-čchuan (Sečuán), jež jsou známé jako xiao mian. Podávají se v teplé (s vývarem) i studené (s dresinkem) verzi, přičemž je doplňují různé druhy zeleniny a někdy i maso. V žádné verzi však nesmí chybět pálivé papričky nebo sečuánský pepř dodávající pokrmu šmrnc.
Malé jídlo na snídani či oběd
Tyto nudle jsou v této, ale i v jiných oblastech Číny oblíbenou pouliční specialitou hlavně díky tomu, že jsou poměrně levné. Jsou označovány jako tzv. „malé jídlo“ neboli „malé nudle“, často si je tu totiž dávají na snídani nebo jako rychlý oběd během dne.
Podobné nudle se připravují rovněž na Tchaj-vanu – tam se k nim servíruje dresink ze sezamové pasty tahini nebo z arašídového másla. V Číně je dochucuje sečuánský dresink, díky němuž jsou nudle ostré a hodně aromatické.
Originální recept na čínské studené nudle
Pokud byste rádi vyzkoušeli nějakou autentickou čínskou specialitu, je tento pokrm nyní v létě tím pravým. Můžete si do něj přidat vařené, smažené nebo pečené kuřecí maso, ale báječně chutná i ve vegetariánské variantě jen s okurkou a cibulkou. Jak tedy na něj?
Budete potřebovat: 1 lžičku drceného česneku, 1 lžičku sečuánského pepře, 1 badyán, 4 lžíce horké vody, 200 g čínských pšeničných nudlí (lze použít i rýžové nebo soba), 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíci světlé sójové omáčky, 1 lžíce černého rýžového octa (nebo klasického světlého), ½ lžičky cukru, sůl dle chuti, 2 lžíce oleje s chilli papričkami, ¼ lžičky sečuánského pepře, 150 g salátové okurky nakrájené na tenké nudličky, 1 šalotku nebo jarní cibulku nakrájenou nadrobno, 2 chilli papričky nakrájené na kolečka, čerstvý koriandr na ozdobu a nasekané pražené arašídy nebo sezam na posypání.
- Do malé misky dejte česnek, sečuánský pepř a badyán. Přidejte horkou vodu a nechte louhovat.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody a uvařte v ní nudle podle návodu na obalu. Dávejte si pozor, abyste je nerozvařili. Nudle slijte a propláchněte je pod tekoucí vodou, aby vychladly. Přendejte je do velké mísy, přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
- Pak k nudlím přidejte nakrájenou okurku, šalotku a čerstvé chilli papričky nakrájené na kolečka.
- Vylouhovanou vodu s česnekem a kořením přeceďte a zalijte jí nudle. Přidejte zbylé ingredience na zálivku a dobře promíchejte. Hotové nudle posypejte koriandrem a nasekanými arašídy nebo sezamovými semínky.
Náš tip: Podle našeho video receptu si také můžete připravit smažené nudle na čínský způsob.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bao buns aneb Kynuté čínské „knedlíky“ s pikantní grilovanou panenkou. Plní se až po uvaření a těsto se předtím potírá olejem
Soba nudle a udon nudle: Tradiční asijská příloha, kterou prostě musíte ochutnat
Přečtěte si Zobrazit více
Vietnamská kuchyně: Připravte si doma vlastní nudlový salát Bún bò Nam Bô. Takhle jednoduše se dělá
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu