Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná
11. 8. 2023 Vaření

Meruňky mají bohužel jen krátkou sezónu, proto stojí za to si je co nejvíc užít. A pokud si nedovedete představit nedělní ráno bez voňavého koláče, vyzkoušejte právě ten s meruňkami.
Jaký koláč na neděli s meruňkami
Když chceme připravit výborný koláč na neděli a máme k dispozici meruňky, nabízí se několik variant a jedna je lahodnější než druhá. Aby také ne, když meruňky krásně voní a výborně chutnají. Jednou z variant je meruňková bublanina, kdy místo třešní použijeme pokrájené meruňky. Druhou variantou je meruňkový koláč s drobenkou. A tou nejluxusnější, která je na nedělní pohoštění k čaji nebo kávě jako dělaná, je meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tvarohovou náplň do koláče
Nejlepší je použít tvaroh v kostce, protože není tak tekutý. Jestliže máme k dispozici ale jen tvaroh z vaničky, necháme ho vykapat přes utěrku. Tak se zbavíme nadbytečné tekutiny.
Do tvarohové náplně dál potřebujeme menší vejce nebo žloutek. Náplni dodáme také sladkost pomocí cukru a přidat můžeme i vanilkovou vůni, tedy vanilkový cukr nebo esenci. Sáhnout můžeme také po citronové kůře. Všechny ingredience smícháme a navrstvíme na koláč.
Jak snadno připravit kynuté těsto
Pokud chceme trochu urychlit kynutí, sáhneme po sušeném droždí. Z něj není nutné připravovat kvásek, ale rovnou se přidává k sypkým surovinám a zpracovává do těsta. To se po vypracování nechává klasicky vykynout.
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

Jak upéct kynutý koláč s meruňkami a tvarohem
Na přípravu dezertu budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 sušené droždí, špetku soli, 150 ml mléka, 1 vejce, 80 ml másla a 80 g cukru moučka. Na náplň si přichystejte: 500 g tvarohu v kostce, cukr dle chuti, 1 vejce a rozpůlené meruňky. Na drobenku je třeba: 80 g másla, 100 g polohrubé mouky a 80 g cukru. Na potření: 1 žloutek, máslo a rum.
Jak na to? Nechte rozehřát máslo. Připravte si mísu, prosejte do ní mouku, přidejte droždí a cukr. Ohřejte trochu část mléka, aby bylo vlažné, a zalijte jím droždí. Ve zbytku mléka rozkvedlejte vejce a spolu s máslem vše nalijte do mísy s moukou a droždím. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout na teplém místě.
Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh a vejce. Trochu oslaďte podle chuti. Na drobenku nakrájejte do misky máslo, přidejte polohrubou mouku a cukr. Promíchejte a drobením mezi prsty vytvořte drobenku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Těsto na něj vyklopte a rukama od středu roztáhněte dokulata. Koláči ponechte asi centimetrový okraj a zbytek potřete tvarohovou náplní. Omyjte meruňky, rozpulte je a vypeckujte. Na tvarohovou náplň dejte půlky ovoce a posypte je drobenkou. V hrnku rozkvedlejte žloutek a potřete jím okraje koláče. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut.
V hrnku nechte rozpustit máslo a kápněte k němu trochu rumu. Hotový zlatavý koláč potřete touto směsí.
Náš tip: Pokud máte rádi koláčky, upečte si ty s meruňkami podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely… Číst více
Desatero rad na téma velikonoční nádivka: Co do ní patří, jak ji upéct a s čím ji podávat
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak na velikonoční nádivku Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) připomíná slaný nákyp.… Číst více
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!
Přesto jde v gastronomii o omáčku důležitou.… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Slavné omáčky: Espagnole vynese i obyčejný pokrm do nebeských výšin! Takhle ji dělají profíci
Už spisovatel Honoré de Balzac říkal, že „..… Číst více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím. Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba… Číst více
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Bez velikonoční nádivky si většina z nás nedokáže… Číst více
Ta nejlepší velikonoční nádivka: Co v ní nesmí chybět a jak ji připravit, aby chutnala přímo božsky
Velikonoční nádivka je jednou z tradičních… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více