Houbová omáčka s pomazánkovým máslem: Tato netradiční ingredience zajistí fantastickou krémovou konzistenci a báječně jemnou chuť
14. 8. 2023 Vaření
Milovníci houbaření už přinášejí z lesa první úlovky. Voňavé houby lze kromě klasické smaženice nebo do kulajdy využít také do houbové omáčky. Chutná s knedlíkem, rýží i těstovinami, a přitom v ní ani nemusí být maso.
Jaké houby do houbové omáčky
Houbová sezóna se hezky rozbíhá, a tak můžeme využívat nejrůznějších darů lesa. Hříbky, podhříbky, klouzci, babky, křemenáči, kozáci, lišky a spousta dalších vynikajících hub a možná i nějaký ten žampion teď přistávají v našich košících. A všechny tyto houby můžeme využít třeba právě v houbové omáčce.
Nejlepší jsou čerstvé houby, ale do omáčky mohou být i ty zamražené nebo zavařené. Variantou jsou i sušené, pokud chceme spotřebovat zásoby z loňského roku.
Houbovou omáčku můžeme podávat jen tak s těstovinami, noky, nebo třeba s knedlíkem. Někdy se k ní přidává i maso, třeba hovězí plátky, ale vůbec to není nutné. V tomto případě si vystačíme i bez něj.
Houbová omáčka s pomazánkovým máslem je trošku jiná, je výraznější díky celeru, který podpoří chuť hub, a pomazánkové máslo omáčku zase zjemní.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do houbové omáčky
Základem houbové omáčky bývá jíška zalitá vývarem a na másle orestované houby. Chuť dotváří sůl a kmín a vše je někdy zalité smetanou (na šlehání, ale můžeme využít i smetanu na vaření). Navrch se omáčka zdobí petrželkou. Omáčka má být krásně jemná, krémovitě smetanová a samozřejmě plná kousků hub.
V čem je jiná houbová omáčka s pomazánkovým máslem
Jak už jsme uvedli, tato varianta houbové omáčky je doplněná o pomazánkové máslo, ale také o celer. Ten je nastrouhaný najemno a celý ten koncert chutí hezky dotvoří.
Nejprve je třeba na másle osmažit cibulku, a pak přidat najemno nastrouhaný celer a bobkový list. Vše zasypeme moukou a postupně se za stálého míchání přiléváme vývar (může být zeleninový nebo masový), aby v omáčce nevznikly žmolky. Stranou připravíme na másle nebo na sádle houby a osmažíme je hezky dozlatova.
Na co dát pozor při přípravě této omáčky
Pomazánkové máslo přidáváme až úplně nakonec. Nesmí se vařit. Ideální je ho přidat do právě vypnutého hrnce. Pomazánkové máslo do omáčky vmícháme při nižších teplotách.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak uvařit houbovou omáčku s pomazánkovým máslem
Co je potřeba na houbovou omáčku: 300 g čerstvých hub nebo 5 hrstí sušených hub (ty je potřeba hodinu před přípravou namočit do vody nebo do mléka), 5 lžic jemně nastrouhaného celeru, 150–200 g neochuceného pomazánkového másla, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíci hladké mouky, cca 2 hrnky vývaru, 4–5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, bílý pepř a sůl.
Jak na to? Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na střední kousky (ze sušených odstraňte tekutinu). Do hrnce dejte lžíci másla a houby na něm opečte dozlatova. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. V jiném kastrolu rozpusťte zbylé máslo a cibulku na něm zpěňte. Celer očistěte a nastrouhejte najemno. Nasypejte k cibuli, přidejte bobkový list, lehce osmahněte a po chvíli zasypejte hladkou mouku. Vše zalijte studeným vývarem a důkladně míchejte.
Přisypejte houby a za občasného míchání vařte zhruba čtvrt hodiny. Nakonec vmíchejte pomazánkové máslo do jeho rozpuštění. Nesmí se vařit. Opepřete a osolte. Vyndejte bobkový list.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
Houbařská sezóna 2023: Mykolog Petr Souček radí, kdy a kam letos vyrazit na houby a podle čeho poznáme, že už rostou
Pomazánkové máslo: Příběh jedné křivdy a české speciality, které přišla o svoje jméno