Pomazánka Palivec podle ČSN z roku 1964: Tvaroh vyšlehaný s pivem potřebuje čas na propojení s feferonkami
14. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Pomazánka z tvarohu, másla, světlého piva, feferonek a cibule je skvělý způsob, jak zužitkovat pálivé papričky a potěšit milovníky pikantních pokrmů. Pomazánka Palivec měla své místo i normách vydaných v roce 1964 tehdejším Ministerstvem vnitřního obchodu.
Československé státní normy
ČSN neboli Československé státní normy vydávané za minulého režimu představovaly předpisy závazné pro všechny výrobce i prodejce potravin. Týkaly se požadavků na použité suroviny, jejich přesné množství a vlastnosti, postup výroby, skladování i dopravu.
ČSN platily až do roku 1992, po kterém byly nahrazeny novými předpisy, později se k nim přidaly ještě parametry předepsané Evropskou unií a tato kombinace pravidel je platná dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Podle čeho/koho dostala pomazánka Palivec svůj název?
Původ názvu pomazánky oblíbené milovníky pikantních jídel není zcela jasný. Nabízí se inspirace právě v pálivé chuti, v ČSN však slovo Palivec začíná velkým písmenem, což by mohlo naznačovat pojmenování podle osoby. Žádný věrohodný zdroj však nepotvrzuje spojení receptury s osobou toho jména, a tak se můžeme jen domnívat, že inspirací mohl být hostinský Palivec z románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války od Jaroslava Haška.
Ať už to s pikantní pomazánkou bylo při jejím vzniku jakkoli, určitě stojí za vyzkoušení, zejména máte-li k dispozici vlastní úrodu pálivých papriček.
Mohlo by vás zajímat
Palivec ze šlehaného tvarohu
Základ pomazánky tvoří tvaroh šlehaný společně s máslem a světlým pivem. To dodá Palivci jemnou strukturu kontrastující s ostrou chutí feferonek. Ideální je tvaroh ve staniolu, kterým dosáhnete té správné konzistence.
Aby se v pomazánce nevytvořily hrudky a byla opravdu krémová, je třeba nejprve nechat změknout máslo. To se dá urychlit tím, že jej po vytažení z lednice nastrouháte a necháte už jen pár minut v pokojové teplotě. Také použité světlé pivo a tvaroh by měly mít pokojovou teplotu.
Tyto tři ingredience se tedy nejprve společně vyšlehají na hladký krém a až poté se do nich přidává nadrobno nakrájená cibule, feferonky zbavené semínek, kmín, sladká paprika a sůl.
Aby se v pomazánce Palivec všechny chutě dokonale propojily, je ideální ji nechat několik hodin uležet v lednici.
Recept na pomazánku Palivec
Receptura na pomazánku Palivec se nachází v ČSN pod číslem 50611 a jako většina ostatních předpisů je množství ingrediencí uváděno na 10 kg výsledného pokrmu. V námi uvedeném receptu jsou suroviny přepočítány na jedno balení tvarohu ve staniolu.
V normách je pomazánka popsána jako: „Dobře vyšlehaná tvarohová pomazánka s drobnými částečkami cibule, pfeferonek a kmínu, zbarvená paprikou. Konzistence je lehká, vůně a chuť výrazná, pálivá, s příchutí použitého piva.“
Na pomazánku Palivec budete potřebovat 250 g tučného tvarohu ve staniolu, 125 g másla, 50 ml světlého 10° piva, 27 g feferonek, 64 g cibule (asi 1 středně velká), 2 g kmínu, 5 g sladké papriky a 5 g soli (asi 1 zarovnaná lžička).
Jak na to? Máslo nechte změknout v pokojové teplotě, případně jej pro urychlení nastrouhejte. Tvaroh, máslo a pivo vyšlehejte dohladka, poté přidejte nadrobno nakrájené feferonky zbavené semínek a také nadrobno nakrájenou cibuli.
Ochuťte kmínem, paprikou a solí, důkladně promíchejte a nechte alespoň 3 hodiny uležet v lednici. Pro uskladnění použijte uzavíratelnou nádobu. Aroma je silné a mohlo by se přenést i na další chlazené potraviny.
S čím podávat pomazánku Palivec?
Pikantní pomazánka chutná nejlépe s pečivem, a to jak čerstvým, tak i opečeným. Je to skvělá chuťovka k pivu, které ladí s ostrou chutí feferonek.
Zdroje informací:
Kniha Normy studených jídel, Ministerstvo vnitřního obchodu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit jednoduchou pomazánku z červené řepy. Vařenou nebo syrovou řepu doplníme ořechy či křenem
Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle