Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
14. 8. 2023 Vaření
Když se objeví na stromech švestky, znamená to, že se léto pomalu blíží ke konci. Kromě sladkých knedlíků si švestky nejčastěji užíváme v různých koláčích. Nemusí být vždy z kynutého těsta, výborný je i z jednoduchého hrníčkového.
Jaký koláč ze švestek
Švestky nejvíce používáme ve sladké kuchyni. Hned po švestkových knedlících a kompotech jsou to právě různé varianty koláčů. Nejrychlejší koláče se připravují podle hrníčkových receptů a bývají lité na plech. Můžeme připravit švestkový koláč s drobenkou. Je nadýchaný, šťavnatý a voňavý.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hrnkový švestkový koláč
Na hrnkový koláč je především potřeba správná odměrka, tedy hrnek o obsahu 250 ml. A pak už přicházejí na řadu suroviny: polohrubá mouka, prášek do pečiva, cukr krupice nebo moučka, olej, mléko, vejce, sůl a samozřejmě pevnější švestky.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit švestkový koláč
Můžeme si připravit klasické těsto i drobenku, ale také si můžeme pohrát s chutěmi. Místo klasického bílého cukru využijeme třtinový, který dodá karamelové aroma. V drobence se zase krásně uplatní voňavá skořice, případně vanilkový cukr. Drobné změny dělají s chutí divy.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak upéct rychlý švestkový koláč
Na přípravu hrnkového koláče budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 1 vejce a vypeckované švestky. Na drobenku: 1 hrnek hrubé mouky, 80 g másla, ½ hrnku cukru krupice nebo třtinového cukru a případně lžičku skořice. Na vymazání a vysypání plechu: tuk a hrubá mouka.
Jak na to? Švestky očistěte, rozpulte a vypeckujte. Ve vyšší misce si připravte drobenku z mouky, rozkrájeného másla, cukru a případně skořice. Vše propojte, měla by vzniknout drobivá směs.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Připravte si hluboký plech vyložený pečicím papírem nebo ho vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do hluboké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, vše promíchejte a přilijte mléko, olej, a nakonec do mísy rozklepněte vejce. Vypracujte těsto a nalijte ho na plech. Navrch dejte půlky švestek řezem nahoru. Na švestky nasypte drobenku a připravený plech dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi půl hodiny do zezlátnutí drobenky.
Náš tip: Připravte si rychlý švestkový koláč podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Švestky do českých zemí přinesl Karel IV. Kde ještě dnes najdeme jejich sušírny?
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Bramborové knedlíky natáhnou báječnou chuť od švestek i máku. Rozpuštěné máslo pak dovede pokrm do gastronomického nebe