Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
15. 8. 2023 Vaření
Brambory jsou po celý rok důležitou součástí našeho jídelníčku. Bramborové placky nebo bramboráky patří mezi kulinární poklady tradiční české kuchyně a dají se připravit na řadu způsobů.
Proč dát do bramboráku kysané zelí
Brambory patří k základním potravinám, které máme většinou doma. Dá se z nich uvařit sytá polévka, zapékají se, smaží, mohou z nich být i placky. Stejně tak kysané zelí v našich kuchyních není nijak výjimečné.
Kombinace bramboráku a kysaného zelí je regionální variantou klasické verze. Ať už zelí dáváme navrch nebo ho zapracujeme do těsta, získáme příjemně nakyslou chuť tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší zelňáky a bramboráky s kysaným zelím
Zelňáky a bramboráky se zelím mají řadu ingrediencí společných, přesto se významně liší. V případě zelňáků totiž významně převládá zelí, zatímco u bramboráků je více brambor. V některých variantách zelňáků brambory dokonce chybí.
Jaké brambory na bramboráky
Na bramboráky se výborně hodí varný typ C. Tyto brambory jsou moučnaté a těsto pak lépe drží pohromadě. Když brambory nastrouháme nahrubo, budou křupavější na rozdíl od obvyklé jemné verze. Ta zase lépe drží pohromadě a je hutnější.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak připravit bramboráky s kysaným zelím v těstě
Na bramboráky s kysaným zelím budete potřebovat: 8 větších brambor, 1 větší cibuli, 4-5 lžic polohrubé mouky, 1 vejce, 5 stroužků česneku, 1 sáček kysaného zelí, majoránku, pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte je nahrubo do mísy a chvíli nechte odstát, aby z nich pustila přebytečná tekutina. Rukama pak brambory stlačte a nechte odstraňte z nich vodu. Do mísy rozklepněte vajíčko, přisypte mouku, sůl, pepř, dlaní promněte majoránku. Česnek očistěte a rozmačkejte, přidejte ke směsi a vše promíchejte. Kysané zelí slijte a pokrájejte najemno. Přidejte ho do mísy a znovu důkladně promíchejte.
Pánev rozpalte a na olej dávejte lžící těsto, ze kterého vytvořte tenčí placičky. Počkejte, než se vytvoří pevný kraj bramboráku, pak ho můžete obrátit. Osmažte i z druhé strany dozlatova. Hotové bramboráky dávejte na papírové ubrousky a nechte odkapat olej.
Náš tip: Připravte si šumavský bramborák, do kterého se k česneku a majoránce přidává ještě lovecký salám, podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá