Cuketová limonáda osvěží a trumfne i tu okurkovou. Má výraznější chuť díky limetce a navíc se vyrábí ze „zbytků“
14. 8. 2023 Ostatní
Zdá se, že cuketa se dá použít téměř na všechny druhy vaření. Hodí se do studené i teplé kuchyně, můžeme ji použít na slané i sladké pokrmy, dokonce z ní můžeme vyrobit i limonádu. Jednoduše, rychle a se skvělým výsledkem.
Okurka má konkurenci
Před pár lety se u nás stala trendem limonáda okurková. V letních měsících ji seženete u stánků s rychlým občerstvením, v kavárnách, ale i v lepších restauracích. Když se vám nechce si ji vyrábět doma, bez problémů si můžete koupit sirup, který pouze zalijete vodou a máte okurkovou limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa použitá beze zbytku
Ta cuketová sice není zatím tak populární, ale nikdo neví, zda se do budoucna právě ona nestane trumfem v nápojových lístcích. Její příprava je totiž tak snadná, že by bylo z podivem, kdyby se brzy nedostala do povědomí široké veřejnosti.
Cuketová limonáda má navíc jednu velkou výhodu. Použijeme do ní pouze šťávu, kterou jsme z cuket „vypotili“ při přípravě některého z mnoha pokrmů z ní. Doslova tak cuketu spotřebujeme od A do Z.
Cuketová limonáda s limetou a medem
Na přípravu dvoulitrového džbánku osvěžující limonády budete potřebovat: štávu ze tří větších (ne přerostlých) cuket, 2 litry perlivé vody či sodovky, 45 g třtinového cukru, šťávu z jedné limety, šťávu z ½ pomeranče, 1 lžíci medu a sůl.
Jak na to?
- Cukety nastrouháme najemno do mísy a promícháme se dvěma špetkami soli. Necháme 30 minut vypotit.
- Mezitím si do džbánku nasypeme led a vymačkáme limetu a půlku pomeranče. Přisypeme cukr a pořádně promícháme.
- Přidáme šťávu z nastrouhané cukety a med a znovu zamícháme.
- Do džbánku přidáme perlivou vodu a naposledy promícháme.
- Limonádu můžeme ozdobit například kolečkem salátové okurky či lístky máty.
Náš tip: Strouhanou cuketu můžeme použít k přípravě perníku, karbanátků nebo třeba bublaniny.
Máte chuť na dušené zelí, ale doma žádné nemáte? Podívejte se na náš videorecept a vytvořte si ho z cukety.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Semifinalista MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nabídl recept na karbanátky cukeťáky s uzeným špekem. Skvělou chuť jim dodá česnek
Co dělat, když okurky nekvetou? Potřebují více slunečního světla, správné hnojení a především pravidelně sklízet úrodu
Cuketová bublanina s rybízem a skořicovou drobenkou překvapí svou vláčností a jemností. Připravená je za chvíli
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Jak připravit domácí okurkovou limonádu? Je chutná, rychlá a v létě báječně osvěží
Srpen na zahradě: Kromě sklizně úrody a boji se škůdci a plísněmi lze sázet saláty, ředkvičky, červenou řepu a další podzimní zeleninu