Cukrářka Iveta Fabešová nabídla recept na bábovku z mléčné čokolády a říká: Je motivující, když „hobíci“ dohánějí profíky
14. 8. 2023 Ostatní
Iveta Fabešová se do povědomí veřejnosti zapsala v roce 2010 díky kulinářské show Na nože! Přestože ji nevyhrála, mnoho diváků si více pamatovalo sympatickou kuchařku, milující pečení sladkého, než ostatní účastníky. I to dnes již slavné cukrářce pomohlo se dostat na vrchol, na němž se úspěšně drží již několik let.
Paní Fabešová, uplynulo už 13 let od chvíle, kdy jste se v pořadu Na nože! představila jako nadějná kuchařka. Jak na ty chvíle vzpomínáte?
Pozitivně (úsměv). Natáčení probíhalo skoro celý měsíc a během toho času jsem si mohla vyzkoušet a zjistit, zda-li je gastronomie obor, kterému se chci věnovat. Zároveň jsem také pochopila, že gastronomie je tvrdé místo, ve kterém se prosadit vyžaduje opravdovou odhodlanost.
Během pořadu se ukázalo, že vás nejvíce baví cukrařina, která se také stala vaším „osudem“. Máte hodně ráda sladké?
Miluji ho. Myslím, že žádnou práci nemůžete dělat správně, pokud k ní necítíte lásku. Jsem přesvědčená, že největší dar v životě, který můžete dostat, je to, že se vaše práce stane vaším koníčkem. A to já určitě mám.
Mohlo by vás zajímat
Potřebuje cukrář často fantazii, nebo „jede“ stále ve stejných kolejích?
Bez fantazie byste ustrnul. Cukrařina je jako jakýkoliv řemeslný obor a je v něm tedy obrovský prostor pro kreativitu, fantazii. Samozřejmě můžete vyrábět jeden dort za druhým, bez jakýchkoliv emocí, naprosto rutinně, nebo zapojíte fantazii a najednou každý dostane úplně jiný rozměr. Je skvělé mít schopnosti a možnosti vyrobit dezert, který vypadá jako kelímek na popcorn, nebo mandarinka.
Jak moc se dají upravovat a měnit recepty na klasické dezerty, moučníky a další sladkosti?
Cukrařina obecně má pravidla, která musíte dodržovat. Například není možné jen tak snížit množství cukru v nějakém receptu, protože vám ho tam přijde moc. Cukr tam plní funkci nejen kvůli své sladkosti, ale také jako pevná složka, díky které vše drží pohromadě. Takže je potřeba nejprve porozumět těmto souvislostem, a pak můžete měnit receptury dle libosti.
Jste příznivcem moderních postupů, nebo raději pečete „postaru“?
Moderní postupy vždy stojí na základech, které se dají označit za staré, ale já si myslím, že touha všechno spálit a začít znovu není dobrá. Myslím, že je vždy mnohem rozumnější ponechat to dobré, to nefunkční vyřadit a nahradit novým.
Je česky zákazník přístupný novinkám, nebo je spíš konzervativní?
Myslím, že už je dost přístupný. Asi nikdy nevyměníme větrník za citrón (populární zákusek v cukrárně Ivety Fabešové - pozn.red.), ale najednou je to něco nového a zákazníci jsou ochotni tyto novinky zkoušet.
Mohlo by vás zajímat
Vaše cukrárna ve Werichově vile má velký úspěch. Co mají zákazníci nejraději?
Klasické dezerty, které vyrábím již roky, jako například pistáciový, ale také již zmiňovaný citrón, nebo Popcorn.
Máte jako podnikatelka nastavenu nějakou cifru, přes kterou se nechce při naceňování výrobků dostat?
Upřímně bych nerada překročila částku 200 korun, i když je to v Paříží a ve světě naprostý standard. Mám pocit, že tady by to bylo již neúnosné. Musí se však uznat, že náklady na vše během posledního roku stouply opravdu velmi.
Jak často se dostanete k pečení? Má zákazník šanci si koupit dezert přímo od vás?
Už velmi málo a asi i méně než bych si přála. Jsem spíš už opravdu jen u tvorby, ale každodenní pečení jde již mimo mě. Na jedné straně je skvělé, že mám tým, který mě svým způsobem nepotřebuje (smích), ale na straně druhé mi ta práce chybí.
O své umění se dělíte na kurzech pro veřejnost. Jak vás předávání zkušeností baví?
Velmi, protože i tím pomáháte oboru, aby se posouval směrem kupředu. Když začnou hobíci dohánět profíky je to vždy, alespoň pro mě, motivující, protože vás to vždy trochu nakopne, že je čas se zase trochu vzdělat a přijít s něčím novým.
Podělila byste se s našimi čtenáři o jeden ze svých receptů, který by zvládli i ti méně zkušení v kuchyni?
Moc ráda, úspěch má třeba bábovka z mléčné čokolády, kterou jsou představila i ve své knize Vše sladké.
Bábovka z mléčné čokolády
Na tradiční pochutinu ke kávě v neotřelém provedení budete potřebovat: 270 g bílků, 90 g cukru krupice, 130 g másla + na vymazání formy, 60 g rostlinného oleje, 300 g mléčné čokolády, 180 g cukru krupice, 180 g žloutků, 165 g hladké mouky + na vysypání formy a 10 g kypřicího prášku.
Jak na to?
- Bílky s 90 g cukru vyšlehejte v pevný sníh.
- Mezitím v rendlíku rozpusťte máslo s olejem, čokoládou a 180 g cukru.
- Žloutky a suché ingredience vmíchejte k rozpuštěné, ale ne horké směsi. Pomocí silikonové stěrky přimíchejte vyšlehaný sníh.
- Vylijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 26 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 90 minut.
Tip renomované cukrářky: Před koncem pečení zapíchněte do středu bábovky špejli, a pokud po vytažení zůstane čistá, je bábovka dopečená.
Na Ivetiny sladké výtvory se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Broskvový páj: Jeden z nejlepších letních ovocných koláčů vyžaduje křehké těsto, šťavnaté broskve a trochu skořice pro chuť
Dlouhá životnost potravin za optimální teploty: Praktické rady pro nastavení lednice
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrářka Iveta Fabešová nabídla recept na bábovku z mléčné čokolády a říká: Je motivující, když „hobíci“ dohánějí profíky
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná