Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo s chlebem je skvělou variantou pro letní večeři.
Zdroj: Toprecepty.cz

Kdy jindy si vytvořit skvělé lečo než teď, v sezóně zeleniny, kterou do tohoto oblíbeného pokrmu přidáváme. Recept, který vám nabízíme, je navíc velmi jednoduchý a upotřebíte v něm i cuketu, kterou jste už určitě zpracovávali na všechny možné způsoby.

Obměněná klasika

Klasické lečo je původem z Maďarska a připravené právě tam je nepřekonatelné, mimo jiné i proto, že tamní zelenina má výraznější chuť. I v Maďarsku se lečo připravuje ve více variacích, ne vždy je tam klobása, Maďaři běžně přidávají i vajíčka nebo jiné druhy zeleniny, kromě nepodkročitelné trojkombinace cibule-papriky-rajčata.

Právě na podobné obohacení sází i šéfkuchař Miroslav Mahel z třeboňského podniku YES bistro„Do leča přidávám i cuketu, rozhodně se tam perfektně hodí. Navíc jí má v současnosti každý na zahradě dostatek,“ říká kuchař z podniku, kde nabízí mimo jiné i bezlepkovou a veganskou stravu.

Lečo s cuketou a klobásou

Na čtyři porce leča s cuketou podle šéfkuchaře Mahela budete potřebovat tyto ingredience: 2 bílé cibule, 4 světle zelené papriky, 1 lžičku mleté uzené papriky, 2 dcl rajského protlaku, 4 rajčata, 3 vejce, 2 stroužky česneku na plátky, 2 klobásy (podle vlastní chuti), 1 menší žlutou cuketu, pažitku, plocholistou petržel, čerstvě mletý zelený pepř, maldonskou sůl, 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce sádla.

Jak na to?

  • Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a nechte je zesklovatět v hlubší pánvi s rozpuštěným sádlem.
  • Čerstvá rajčata pomocí vroucí vody spařte a oloupejte.
  • V troubě si opečte papriky potřené olivovým olejem. Až se na nich objeví černé „puchýřky“, vyjměte je, dejte do mísy a zakryjte. Nechte krátce stát, aby se zapařily a šly pak snáze loupat. Poté je oloupejte.
  • Papriky přidejte k cibuli a zasypte mletou paprikou. Krátce orestujte.
  • Do pánve přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, česnek, rajčatový protlak a spařená a pokrájená rajčata. Nechte povařit zhruba 10 minut.
  • Následně přidejte pažitku, plocholistou petržel, pepř a sůl. Promíchejte a nechte provařit.
  • Klobásy nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce.
  • V misce si rozmíchejte vejce se špetkou soli a postupně je vmíchejte do leča.
  • Servírujte například s dobrým kváskovým chlebem.

Pokud chcete vyzkoušet i jiný recept na lečo, nabízíme vám náš video recept: 

Recepty k tomuto článku