Šéfkuchař Miroslav Mahel radí: Přidejte do leča cuketu a zvlášť připravená vejce, nová chuť vás překvapí
15. 8. 2023 Ostatní
Kdy jindy si vytvořit skvělé lečo než teď, v sezóně zeleniny, kterou do tohoto oblíbeného pokrmu přidáváme. Recept, který vám nabízíme, je navíc velmi jednoduchý a upotřebíte v něm i cuketu, kterou jste už určitě zpracovávali na všechny možné způsoby.
Obměněná klasika
Klasické lečo je původem z Maďarska a připravené právě tam je nepřekonatelné, mimo jiné i proto, že tamní zelenina má výraznější chuť. I v Maďarsku se lečo připravuje ve více variacích, ne vždy je tam klobása, Maďaři běžně přidávají i vajíčka nebo jiné druhy zeleniny, kromě nepodkročitelné trojkombinace cibule-papriky-rajčata.
Právě na podobné obohacení sází i šéfkuchař Miroslav Mahel z třeboňského podniku YES bistro. „Do leča přidávám i cuketu, rozhodně se tam perfektně hodí. Navíc jí má v současnosti každý na zahradě dostatek,“ říká kuchař z podniku, kde nabízí mimo jiné i bezlepkovou a veganskou stravu.
Mohlo by vás zajímat
Lečo s cuketou a klobásou
Na čtyři porce leča s cuketou podle šéfkuchaře Mahela budete potřebovat tyto ingredience: 2 bílé cibule, 4 světle zelené papriky, 1 lžičku mleté uzené papriky, 2 dcl rajského protlaku, 4 rajčata, 3 vejce, 2 stroužky česneku na plátky, 2 klobásy (podle vlastní chuti), 1 menší žlutou cuketu, pažitku, plocholistou petržel, čerstvě mletý zelený pepř, maldonskou sůl, 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce sádla.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a nechte je zesklovatět v hlubší pánvi s rozpuštěným sádlem.
- Čerstvá rajčata pomocí vroucí vody spařte a oloupejte.
- V troubě si opečte papriky potřené olivovým olejem. Až se na nich objeví černé „puchýřky“, vyjměte je, dejte do mísy a zakryjte. Nechte krátce stát, aby se zapařily a šly pak snáze loupat. Poté je oloupejte.
- Papriky přidejte k cibuli a zasypte mletou paprikou. Krátce orestujte.
- Do pánve přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, česnek, rajčatový protlak a spařená a pokrájená rajčata. Nechte povařit zhruba 10 minut.
- Následně přidejte pažitku, plocholistou petržel, pepř a sůl. Promíchejte a nechte provařit.
- Klobásy nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce.
- V misce si rozmíchejte vejce se špetkou soli a postupně je vmíchejte do leča.
- Servírujte například s dobrým kváskovým chlebem.
Pokud chcete vyzkoušet i jiný recept na lečo, nabízíme vám náš video recept:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Některé odrůdy papriky lze úspěšně pěstovat i na balkoně. Pro bohatou úrodu však potřebují zvýšený přísun živin a tepla
Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
Letní ochucený salát z pečených paprik: Se sušenými rajčaty, bazalkou a česnekem chutná fantasticky
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí