Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí
16. 8. 2023 Vaření
Ať už jsme byli ve Španělsku letos, nebo před deseti lety, možná máme i voňavé vzpomínky. Jednou z nich může být studená polévka gazpacho. Chladné jídlo plné zeleniny je v horkých letních dnech přímo ideální.
Co je gazpacho
Gazpacho je španělská hustá studená krémová zeleninová polévka s výrazným podílem rajčat. Kde se polévka vzala, je tak trochu záhadou, stejně jako "ten pravý recept". Nejčastěji bývá zmiňována jihošpanělská Andalusie. Pokud jste tedy měli možnost cestovat po Španělsku a vychutnat si tuto polévku, možná vás překvapilo, že se místo od místa poměrně liší. To, co ale zůstává stejné, jsou již zmíněná rajčata. Může být lehká, ale také pořádně výživná. Záleží, které ingredience využijeme. Každopádně je díky vychlazení v lednici příjemně osvěžující. Polévku můžete ještě ozdobit nadrobno pokrájenou zeleninou a krutony.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do gazpacha
Základem polévky jsou dobře vyzrálá a sladká rajčata. Co s nimi udělat? Bývá zvykem, že se do gazpacha slupka z rajčat dává pryč, tedy se předem spaří. Kromě toho můžeme do polévky přidat papriky, salátové okurky, jarní cibulku, česnek. Někdy se polévka doplňuje o avokádo, jindy o fazole nebo i o uzeninu. Polévka opepří a osolí, na ochucení někdo kápne vinný ocet nebo červené víno,. Zapomenout bychom neměli ani na extra panenský olivový olej a toastový chléb. Z uvedeného výčtu ingrediencí je jasné, že obsahuje spoustu zeleniny, tedy vitaminů a vlákniny.
Jakou konzistenci má mít gazpacho
Většinou se polévka mixuje, takže vznikne hustší ale tekutá směs. Do ní se ale může vložit i najemno nakrájená zelenina a přidává se i staré pečivo v podobě krutonů.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak na studenou španělskou polévku gazpacho
Co si nachystat na přípravu? ½ kg rajčat, ½ okurky, ½ zelené papriky, 1 malou cibuli, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžíci citrónové šťávy, 2 lžíce rajského protlaku, ½ l rajčatové šťávy, pepř a sůl. Na ozdobu: ½ zelené papriky, 1 střední cibuli a starší pečivo na krutony.
Jak na to? Okurku oloupejte a nakrájejte ji na menší kousky. Polovinu papriky očistěte, zbavte semínek a také nakrájejte na kousky, česnek oloupejte a cibulku očistěte, rozpulte. Vše dejte do mixéru.
Rajčatům nařízněte slupku do křížku a spařte je v hrnci s vodou. Spařeným rajčatům stáhněte slupku a přidejte do mixéru. Přilijte olej, ocet, citronovou šťávu a rajčatovou šťávu. Směs rozmixujte a nalijte ji do velké mísy. Ochuťte pepřem a solí a dejte do ledničky na půl hodiny vychladit.
Druhou polovinu papriky nakrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z pečiva připravte krutony.
Jak se podává gazpacho
Na každý talíř rozdělte zeleninu, doplňte o krutony a zalijte vše vychlazenou polévkou právě vyndanou z lednice. Do talíře můžete přidat další ingredience na ozdobu. Může to být nadrobno nakrájená zelenina, jako jsou papriky, cibulka, variantou jsou ale také natvrdo uvařená vajíčka. Záleží na individuálních zvycích a chutích. Španělé někdy polévku pijí ze sklenice, jako by to byl nápoj, nebo si do gazpacha namáčí další potraviny, jako je chléb, ale také například hranolky.
Náš tip: Připravte si gazpacho s avokádem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Španělská přesnídávková polévka fabada asturiana: Voní klobáskou a díky fazolím a chlebu fantasticky zasytí i velké jedlíky
Přečtěte si Zobrazit více
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Španělská omeleta s bramborami podle Pavla Berkyho: Slavný kuchař prozradil, jak dodat bramborám výraznou chuť
Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku