Rajčatový koláč zavoní kombinací skvělých sýrů a bazalky. Jednoduchou přípravu přitom zvládne i kuchařský amatér
15. 8. 2023 Ostatní
Rajčata, pokud je nemáte na vlastní zahrádce, nyní seženete ve velmi vysoké kvalitě i v obchodech. Dokonce i cena bývá v tuto roční dobu příznivá, a tak je dobré vyzkoušet lecjaké recepty, v nichž můžeme populární rajská jablíčka použít. Upečte si třeba netradiční koláč, který si po jeho konzumaci rozhodně oblíbíte.
Pizzová variace
Spojení těsta, rajčat a sýra se skvěle osvědčilo již u pizzy. Klasické rajčatové sugo, které je samozřejmostí na většině druhů italského národního jídla, však mohou nahradit samotná rajčata. Těsto zase nemusí být pizzové, ale koláčové, oblíbenou mozzarellu pak doplníme čedarem a máme nové jídlo z téměř stejného základu.
Jediné, co však Itálii skutečně nepřipomíná, je použitá majonéza a řecký jogurt. Recept na rajčatový koláč ovšem nepochází z Apeninského poloostrova, tudíž tak moc nevadí, že některé ingredience nejsou zrovna dietní či lehké, jimiž se může italská gastronomie pyšnit.
Naopak dobrá majonéza a výrazný čedar dají koláči nejen jedinečnou chuť, která však nepotlačuje dominantní rajčata a bazalku, ale také díky nim upečená lahůdka provoní celou kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový koláč se sýrem
Na přípravu lahodného rajčatového koláče budete potřebovat: na těsto - 400 g hladké mouky, 180 ml olivového oleje, 15 g soli a vodu, na náplň - 5 rajčat (oloupaných a nakrájených na plátky), 10 lístků čerstvé bazalky, 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené cibule, 1 hrnek strouhaného sýru mozzarella, 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar, 3/4 hrnku majonézy (může být i polovina majonézy a polovina řeckého jogurtu), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Jak na to?
- Připravte si těsto na korpus. Do mísy nasypte mouku a sůl, přidejte olivový olej a zhruba 3 lžíce vody.
- Připravenou hmotu si rozválejte na výšku kolem 1,5 centimetru.
- Na dno formy na koláč vložte pečící papír. Na něj nalijte těsto.
- Pečte (naslepo - těsto zatížíte například fazolemi) v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Poté korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezi tím si připravte náplň. Rajčata nakrájejte na plátky a vložte je do většího cedníku. Posolte je a nechte zhruba 10 minut „vypotit“. Rajčata ještě osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili co nejvíce vlhkosti.
- Do další mísy si připravte sýrovou směs, tedy majonézu nebo její kombinaci s řeckým jogurtem v poměru 50:50, do níž přidáte nastrouhanou mozzarellu a nastrouhaný čedar. Přidejte špetku soli a mletého pepře.
- Do vychladlého korpusu naskládejte rajčata, na ně umístěte lístky bazalky a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Navrch nalijte sýrovou směs.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte minimálně 30 minut. Směs nesmí být při vyndání z trouby úplně propečená a vyschlá.
- Před podáváním nechte koláč ještě 20 minut stát, aby dobře ztuhnul.
Náš tip: Pokud vám koláč zbyde, raději ho nemrazte. Může totiž dojít k rozmočení korpusu od rajčat a také majonéza není vhodnou surovinou k mražení.
Rajčata, která vás zbydou po upečení koláče, můžete použít třeba na omáčku k těstovinám. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
Přečtěte si Zobrazit více
Deset zajímavostí o jídle: Med se nikdy nezkazí, kečupem se kdysi léčil průjem a cukrovou vatu paradoxně vynalezl zubař
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká