Nadýchané kynuté sádlové koláčky: Díky sádlu jsou neuvěřitelně vláčné a s voňavou náplní a drobenkou božsky chutnají
17. 8. 2023 Vaření
Koláčky většinou připravujeme na slavnostní chvíle. Tak to dělaly i naše babičky. A víte, že do kynutých koláčků přidávaly sádlo? Kynutým těstům totiž dodává zcela specifickou chuť a vůni.
Kdy připravit speciální pečivo
Některé druhy pečiva přímo svádí k výjimečnému využití. A právě takové jsou i koláčky. Obzvláště nadýchané kynuté sádlové koláčky skvěle vypadají na svátečních stolech.
Dříve se hodně do pečení používalo sádlo, dnes spíše saháme po oleji, máslu a jiných tucích. Vychutnejte si ale tradiční podobu koláčků.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě kynutého těsta
Základem je vzejitý kvásek, pro jehož přípravu je třeba troška cukru, vlažné mléko a kvasnice včas vyndané z lednice. S kváskem vypracujeme těsto, které necháme kynout do dvojnásobného obsahu. To může za teplého počasí trvat necelou hodinu.
Pak vypracujeme příslušný tvar, v našem případě koláčky. Skleničkou uděláme ve středu důlek, naplníme příslušnou náplní a ještě necháme zhruba čtvrt hodiny dokynout na plechu. Pak koláčky potřeme vajíčkem, posypeme posypkou (drobenkou) a dáme do předehřáté trouby.
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…

Jak připravit nadýchané kynuté sádlové koláčky
Na přípravu budete potřebovat: 250-300 ml mléka, 2 lžíce cukru, 42 g droždí, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce povoleného sádla, 1 hrnek hladké mouky, 2 žloutky, citronovou kůru a lžičku soli. Na tvarohovou náplň podle chuti: tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutek a rozinky. Na povidlovou: povidla, cukr a skořici. Na drobenku si připravte: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 1 skořicový cukr a 120 g másla. Vejce na potření okraje koláčku.
Jak na to? Ohřejte si trochu mléka a nalijte ho do malé vyšší misky. Přidejte cukr, rozdrobte do něj droždí, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
Sádlo nechte povolit. Rozklepněte vejce, bílek dejte stranou na jiné využití a žloutky dejte do velké mísy. Přidejte sádlo a žloutky s ním utřete. K tomu prosejte mouku, nalijte vzejitý kvásek a další část mléka. Uvidíte při zpracování, jestli přidat další, nebo jestli to bude stačit. Ke směsi přidejte citronovou kůru a sůl. Vypracujte hutnější těsto. Nechte v teple vykynout. Trvá to asi necelou hodinu.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na drobenku smíchejte mouku, cukry a máslo. Připravte si také náplň. Vyndejte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Vykynuté těsto odebírejte lžicí, tvořte kolečka. Doprostřed udělejte spodkem skleničky důlek a naplňte ho náplní. Nechte asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak potřete okraj rozšlehaným vejcem a navrch nasypte drobenku. Hotový plech dejte do předehřáté trouby a pečte do růžova. Trvá to asi 20 minut.
Náš tip: Pokud raději zůstanete u olejové varianty, připravte si výborné dvojctihodné koláčky s tvarohem a povidly podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více