Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
18. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Na trůně seděl dlouhých sedmašedesát let. Do historie se císař František Josef I. zapsal jako pilný a trochu nudný úředník, kterého poddaní zrovna v lásce neměli. Předposlední rakousko-uherský císař, který se narodil 18. srpna 1830, byl přitom nenáročný muž, a to i v jídle.
Spokojil se s chlebem a kyselým mlékem
Rakousko-uherský císař František Josef I. nebyl gurmán ani náhodou. Osobní vkus na jídlo neměl nijak zvlášť vytříbený, jeho obliba obyčejného vařeného hovězího masa („tafelspitz“) je legendární. Když večeřel sám, spokojil se s krajícem chleba a kyselým mlékem.
Přesto byla dvorní kuchyně gastronomickým špičkovým provozem. Musela se nakrmit obrovská domácnost, protože hlad neměl jen císař a jeho rodina, ale i personál.
Mohlo by vás zajímat
Povinné večeře, omluvenka jen od lékaře
Každou neděli císařský dvůr pořádal rodinné večeře, na které se museli dostavit všichni členové císařské rodiny, pokud byli přítomni ve Vídni. Jedinou přijatelnou omluvou byly úřední povinnosti nebo nemoc.
Omluvenky musely být vyhotoveny písemně a včas předloženy vedoucímu císařské domácnosti. Někdy poslal František Josef i svého osobního lékaře, aby se ujistil, že se mu nelhalo. Nejvyšší příbuzní se však nepokoušeli této povinné schůzce uniknout kvůli jídlu, ale kvůli stísněné atmosféře a nudné konverzaci.
Mohlo by vás zajímat
Tučné hovězí bylo dražší než libové
Už jsme zmínili o císařové oblibě tzv. tafespitz. Co to vlastně je? Jde o květovou špičku (květový šál), což je vrchní část hovězí kýty. V této souvislosti je zajímavé, že konzumace hovězího masa má zejména ve Vídni dlouhou tradici, protože bylo cenové dostupné pro všechny společenské třídy. Tučné maso, ze kterého se mohla připravit silná polévka, se dokonce až do 20. let 20. století prodávalo dráž než slavný tafespitz.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tafelspitz
Na oblíbené jídlo neoblíbeného císaře budete potřebovat: 1½ kg hovězí květové špičky (nebo jiného dobrého hovězího masa z kýty), hovězí kosti podle potřeby, kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru), ½ pórku, 1 velkou cibuli i se slupkou, 1–2 bobkové listy, několik kuliček pepře a sůl.
- Neoloupanou cibuli rozkrojte napůl a orestujte téměř do černa na straně řezu bez tuku. Pak ji dejte stranou.
- Nalijte asi 3 litry vody do velké nádoby na polévku. Přidejte kořenovou zeleninu, pórek, obě poloviny oloupané cibule, bobkový list a celý pepř a přiveďte k varu. Přidejte umyté maso a kosti, přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen a pomalu nechte probublávat 2 ½ až 3 hodiny, tedy až do změknutí masa. Průběžně odstraňujte z povrchu pěnu a podle podle potřeby přilévejte vodu, případně odstranit vznikající pěnu. Zhruba po dvou hodinách osolte.
- Měkké maso vyjměte. Z vývaru připravte polévku, dochuťte ho a přidejte zavářku.
- Maso nakrájejte napříč masového vlákna (!) na plátky, položte na předehřáté talíře.
- Servírujte s vařenou kořenovou zeleninou či fazolkami nebo špenátem, s pečenými bramborami nebo s křenem a houskou či chlebem.
Náš tip: Hovězí polévku můžete zahustit i drobením podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
sisimuseum-hofburg.at: Sisi Museum. Dining Room
habsburger.net: Die Hofküche: Wenn der Kaiser zu Tisch bittet
timetravel-vienna.at: Der Wiener Tafelspitz – Die Leibspeise Von Kaiser Franz Joseph
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svěží citrónový koláč: Jasně žluté sluníčko září nejen na obloze, ale i na našem stole
Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
Co s přebytky zeleniny ze zahrady? Usušte je. Sušenou zeleninu využijete nejen do polévek
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů