Lehký a snadný pokrm do letních dnů: Cuketové špagety s kuřecím masem na kari máte hotové do půl hodiny
20. 8. 2023 Ostatní
Cuketa nabízí každému kulináři velké množství využití. Mimo jiné se dá použít i místo těstovin. Výborné jsou například cuketové špagety, které lze kombinovat třeba s boloňskou omáčkou nebo kuřetem na kari. Právě na něj vám nabízíme recept.
Inspirace Itálií
Úroda cuket je letos opět velmi bohatá, a tak je třeba hledat stále nové varianty, jak ji využít v kuchyni. Pro toho, kdo už vyzkoušel cuketové karbanátky, pomazánky, směsi na topinky, perníky či bublaniny, je tu další tip. Špagety.
Jejich příprava je velmi jednoduchá a zabere skutečně jen pár minut. Navíc oproti klasickým těstovinám neobsahují cuketové špagety téměř žádné sacharidy, tudíž je mohou do jídelníčku zařadit i diabetici či dietáři.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchá příprava
Propojením kari, kuřecího masa a cukety také získáte zcela novou chuť, kterou byste jinak jen těžko hledali. Příprava lehkého oběda či večeře do horkých letních dnů je navíc tak snadná, že ji zvládne i nezkušený kuchař nebo ten, koho složité vaření moc nebaví.
Jak na špagety
Pamatujte na to, že z větších cuket se dělají špagety snáze a vytvoříte jich víc. Počítejte s jednou střední cuketou na osobu. Pokud váháte, jestli cuketu loupat nebo ne, vězte, že slupka obsahuje lidskému organismu prospěšnou vlákninu a i vizuálně je dvoubarevná cuketa na talíři zajímavější.
Cuketové špagety s kuřecím masem na kari
Na přípravu dvou porcí pokrmu s nádechem Indie budete potřebovat: 1 větší cuketu (nebo 2 menší), 250 g kuřecích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku olivového oleje, 2 lžičky kari, 1 lžíci sójové omáčky, hrst vlašských ořechů, sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si vyrobíme cuketové špagety. Pokud nemáte speciální vykrajovač na zeleninu nebo nástavec na domácím robotu, použijte takzvanou škrabku julienne. Během chvíle s její pomocí vytvoříte ideální špagety.
- Kuřecí prsa si nakrájejte na nudličky a vložte do wok pánve s rozpáleným olejem.
- Když se maso zatáhne, lehce jej posolte a opepřete. Po zhruba 5 minutách restování přidejte sójovou omáčku. Vše pořádně promíchejte. Pokud bude třeba, dosolte.
- Na druhé pánvi si na lžičce olivového oleje zprudka osmahněte lehce osolené cuketové špagety. Než budou připravené, nakrájejte si vlašské ořechy.
- Nyní můžete buď špagety vsypat do woku a smíchat s masem, nebo je servírovat na zvláštním talíři, posypané ořechy.
Náš tip: Pokud podáváte cuketové špagety například s boloňskou omáčkou, není třeba je zvlášť tepelně upravovat. Stačí je pouze před podáváním smíchat s teplou omáčkou.
Jestli dáváte přednost klasickým špagetám, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit ty s medvědím česnekem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Semifinalista MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nabídl recept na karbanátky cukeťáky s uzeným špekem. Skvělou chuť jim dodá česnek
Cuketová bublanina s rybízem a skořicovou drobenkou překvapí svou vláčností a jemností. Připravená je za chvíli
Přečtěte si Zobrazit více
Pět cuketových pomazánek: Jednoduchá s česnekem, pikantní s mrkví a chilli nebo fantastický cuketový tatarák
Cuketová marmeláda má pikantní chuť po zázvoru, lehce nahořklou po citronové kůře a důležité využití najdou i citronová jadérka
Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny