Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
25. 8. 2023 Zahrada
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen nějaké místo by se našlo a vy byste rádi pěstovali něco užitečného? Co takhle arónie? Někdy bývá právem označována jako superpotravina. Každý rok vám nadělí velkou úrodu, kterou užitkujete do šťáv, džemů či sirupů.
Je libo černý jeřáb aneb arónii čili temnoplodec?
To jsou všechno názvy této stále více oblíbené jedlé dřeviny. Pochází ze Severní Ameriky, kde je Indiáni používali v jako součást obživy. Plody i listy tohoto keře či stromku se používají v lidovém léčitelství. Do Evropy se rozšířila kolem roku 1700, a to zejména v Evropě východní, kde se hodně rozšířila a je známá pod názvem sibiřská borůvka.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pěstování arónie?
V zahradnictví jsou k dostání kontejnerové, takže je můžete sázet téměř po celý rok. Arónie nevyžaduje žádnou zvláštní péči, vystačí si s běžnou zahradní zeminou. Keř dorůstá nejčastěji do dvoumetrové výšky. Arónie se dá pěstovat i v jednom exempláři, a přesto vám bude plodit, je totiž samosprašná.
Využít ji můžeme ve volně rostoucím živém plotě. Dokonce se občas pěstuje i jako plot jednodruhový. Proč si tedy sázet klasické habry či túje, když vás na jaře můžou potěšit bíle kvetoucí keře arónie, které se během srpna obsypou černými zdravými plody? Ani na podzim nepřijdete zkrátka - parádu totiž udělají do červena zabarvené listy.
Arónie preferuje slunné či polostinné stanoviště. Celkem dobře snáší sucho, ovšem po výsadbě dbáme o pravidelnou zálivku. Bez problémů zvládá i velké mrazy. A jako bonus je třeba dodat, že netrpí na choroby ani škůdce.
Sklízíme zdravé bobule
Plody dozrávají nejčastěji během srpna a září. Zralé plody mají temně fialovou až černou barvu. Syrové jsou chuťově poměrně trpké, a proto se nejčastěji následně zpracovávají. Čerstvé se dají však třeba rozmačkat s cukrem či medem. Používat je můžeme při pečení jako jiné drobné ovoce. Často se podobně jako šípky suší, ze sušených lze připravit čaj, nebo je využít místo rozinek či brusinek. Oblibu si získaly zejména sirupy a šťávy z těchto plodů.
Jak na zpracování
Otrháváme či lépe stříháme celé hrozny. Ty pak snadno omyjeme a můžeme dále zpracovávat. Je lepší omývat je právě se stopkami, neboť se tolik nezašpiníme a nepřipravíme o šťávu, která z případných trhlinek okamžitě začne vytékat. A také se nedostane nečistota do chystaného produktu.
Zdroje informací:
Zahradnictví Spomyšl: Sazenice arónie
Časopis Flóra: Ovoce pro malé zahrady, 12/2022
blendea.cz: aronie černá (temnoplodec, jeřáb černý) - studiemi podepřené pozitivní
Aronie-cz.cz: Aronie, nejzdravější živý plot
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Jak zpracovat arónii? Výrobky z černého jeřábu jsou překvapivě chutné
Borůvky, které jimi ani nejsou: Jak pěstovat ty kanadské, jak muchovník nebo zimolez, abyste měli krásnou úrodu
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé šípkové víno: Podzimní životabudič s příjemně nakyslou chutí se dá bez potíží připravit i doma
Kdy se trhá arónie? Zrající plody postupně získávají příjemnou chuť
Muchovník si vystačí s běžnou zeminou a polostínem. Správná péče bude odměněna lahodnými indiánskými borůvkami