Houbová směs dodá bramborovým plackám jedinečnou chuť: Díky kmínu budou krásně vonět, přitom příprava zabere jen chvíli
22. 8. 2023 Ostatní
Houbaři se radují, počasí jim totiž konečně umožnilo plnit košíky. Jak ovšem naložit s houbami, které si přineseme z lesa, když na smaženici už nemáme chuť a omáčku jsme vařili nedávno? Zkuste vzít pár brambor a udělat si skvělé placky, které naplníte právě „úlovkem“ z lesa.
Dobrota od babičky
Bramborové placky jsou tradičním pokrmem, který často vytvářely již naše babičky. Leckdo je dělá třeba i z bramborové kaše, která mu zbyla od oběda. Když ovšem oblíbenému jídlu dodáte chuť dalšími surovinami, mohou vzniknout malé kulinární zázraky.
Mohlo by vás zajímat
Zapomeňte na škvarky i tvaroh
Například škvarky dodají plackám šťavnatost a křupavost, sýr je zase zvláční. Pokud je naplníte tvarohem a osladíte, můžete potěšit své děti. Velkým trhákem, obzvláště koncem léta ovšem jistě bude náplň houbová. Ta totiž díky své jedinečné chuti dá zapomenout na to, že jíte „obyčejnou“ placku.
Pokud jste tedy v lese uspěli, nebo se chystáte na sběr hub, rozhodně byste měli vyzkoušet náš recept. Vytvoříte z něj totiž pokrm, za který vás strávníci nejen pochválí, ale okamžitě ho zařadí mezi jídla, která se stanou na rodinném menu stálicí.
Bramborové placky plněné houbami
Na výrobu velice chutného pokrmu budete potřebovat: na placky - 400 g brambor, 1 vejce, 160 g polohrubé mouky, sádlo na smažení, na náplň - 1 hrnek čerstvých hub, 4 jarní cibulky, 1 cibuli, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku houbového koření, 10 g másla, 2 špetky sušeného rozmarýnu, 50 ml vody, sůl a pepř.
Jak na to?
- Brambory uvaříme i se slupkou a necháme je vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň do placek. Na pánvi s máslem krátce osmahneme cibuli. Přidáme kmín a jarní cibulku.
- Přidáme houby, rozmarýn, houbové koření, špetku soli a pepře.
- Směs podlijeme a necháme zhruba 15 minut dusit. Poté ochutnáme, popřípadě dosolíme a opepříme. Odstavíme ze sporáku.
- Připravíme si těsto na placky. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- K bramborám přidáme vejce, mouku a špetku soli. Zpracujeme těsto.
- Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto, ze kterého si vytvarujeme například pomocí dna hrnku kolečka. Doprostřed těsta dáme houbovou směs, těsto přehneme a kraje spojíme vidličkou.
- Placky osmažíme na sádle z obou stran.
Jak vyrobit bramborové placky zjistíte také v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení