Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Největší hvězda němého filmu Rudolph Valentino: Místo dívek snil o špagetách, ke kterým připravoval omáčku z rajčat a ančoviček
Zdroj: Wikimedia Commons, unkown author, Public Domain, a Freepik, valeria_aksakova/koláž Toprecepty.cz

Když 26. srpna 1926 náhle zemřel, jeho fanynky propadaly hysterii a několik desítek z nich se pokusilo o sebevraždu. Nejslavnější milovník éry němého filmu Rudolph Valentino nezapřel svůj italský původ nejen vzhledem, ale také jídelníčkem.

Přemýšlel, co bude mít k večeři 

Osud mu vyměřil pouhých 31 let. Operace slepého střeva s následným zánětem pobřišnice ukončila život jednoho z nejslavnějších filmových herců 20. let. Rudolph (vlastním jménem Rodolfo) Valentino měl uhrančivé oči a exotický vzhled a ženy přitahoval jako magnet.

Koho by ale napadlo, že muž, kterému dívky doslova padaly k nohám, nejvíc snil o těstovinách? Potrpěl si na kvalitní jídlo a na prvním místě byly těstoviny, především špagety. Autorka jeho životopisu Donna Hillová uvedla, že měl každý den největší starost, jaké těstoviny budou k večeři!

Sexy symbol éry němého filmu snil o špagetách

Jeden z jeho kolegů herců z filmu Čtyři jezdci z Apokalypsy (1921), Stuart Holmes, o Valentinovi řekl: „Vše, na co myslel, bylo italské jídlo. Obrátil ty velké přimhouřené oči na nějakou ženu, která v u chvíli omdlévala rozkoší, ale jemu to bylo jedno. Obvykle myslel na špagety s omáčkou nebo na masové kuličky, které měl ten večer mít k večeři.“

Ačkoli Rudolph Valentino ženy „utáhnout na špagety“ rozhodně nemusel, s radostí je zval na svou omáčku k těstovinám. A jak se traduje, tu prý uměl opravdu výborně.

Omáčka na špagety podle Rudolpha Valentina

Pokud chcete vyzkoušet, jaké chutě měl slavný herec a gurmán, připravte si špagety s omáčkou podle jeho receptu. Budete potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou na kostičky
  • 1 a ½ šálku nakrájených žampionů
  • 250 ml rajčatové omáčky
  • 250 ml rajčatového protlaku
  • 1 konzervu (cca 420 g) rajčat, nakrájených a neloupaných
  • 450 g italské klobásy, nakrájené na kousky
  • 1 lžičku mletého česneku
  • 1 lžíci čerstvého oregana
  • 1 lžíci čerstvého rozmarýnu
  • 1 konzervu (cca 50 g) ančoviček, scezených
  • ½ šálku červeného vína (plus podle potřeby i více)
  • strouhaný parmazán na posypání

A jak na to?

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a na mírném ohni orestujte kousky cibule a žampiony, dokud nezměknou, v případě potřeby přidejte trochu vody.
  2. Přidejte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak a celá rajčata. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, hrnec částečně zakryjte pokličkou.
  3. Na pánvi orestujte kousky klobásy a přidejte druhou lžíci oleje a po chvíli přisypte nasekaný česnek. Když klobása zhnědne, přendejte ji i česnek do hrnce s cibulí a žampiony. Vmíchejte oregano a rozmarýn.
  4. Červené víno nalijte na rozpálenou pánev, chvíli míchejte a teprve za pár minut ho i se zbytky klobásy a česneku přilijte do hrnce. Vmíchejte polovinu ančoviček.
  5. Částečně přikrytou omáčku povařte zhruba 10 minut. Pak ji dochuťte a podle potřeby přidejte další ančovičky.
  6. Vařte dalších 30 minut za občasného míchání. Hrnec přikryjte, a pokud je příliš hustá, přilijte ještě víno.
  7. Mezitím si podle návodu uvařte špagety.
  8. Hotové těstoviny přelijte na talíři omáčkou, posypejte strouhaným parmazánem a servírujte. 

Náš tip: Skvěle chutnají také krémové těstoviny s kuřecím masem podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

theretroset.com: Rudolph Valentino’s “Secret” Spaghetti Sauce

silentology.wordpress.com: Rudolph Valentino’s “Secret” Spaghetti Sauce Recipe

redsauceamerica.com: Rudy Valentino’s Savory Meat Balls

Recepty k tomuto článku