Největší hvězda němého filmu Rudolph Valentino: Místo dívek snil o špagetách, ke kterým připravoval omáčku z rajčat a ančoviček
23. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Když 26. srpna 1926 náhle zemřel, jeho fanynky propadaly hysterii a několik desítek z nich se pokusilo o sebevraždu. Nejslavnější milovník éry němého filmu Rudolph Valentino nezapřel svůj italský původ nejen vzhledem, ale také jídelníčkem.
Přemýšlel, co bude mít k večeři
Osud mu vyměřil pouhých 31 let. Operace slepého střeva s následným zánětem pobřišnice ukončila život jednoho z nejslavnějších filmových herců 20. let. Rudolph (vlastním jménem Rodolfo) Valentino měl uhrančivé oči a exotický vzhled a ženy přitahoval jako magnet.
Koho by ale napadlo, že muž, kterému dívky doslova padaly k nohám, nejvíc snil o těstovinách? Potrpěl si na kvalitní jídlo a na prvním místě byly těstoviny, především špagety. Autorka jeho životopisu Donna Hillová uvedla, že měl každý den největší starost, jaké těstoviny budou k večeři!
Mohlo by vás zajímat
Sexy symbol éry němého filmu snil o špagetách
Jeden z jeho kolegů herců z filmu Čtyři jezdci z Apokalypsy (1921), Stuart Holmes, o Valentinovi řekl: „Vše, na co myslel, bylo italské jídlo. Obrátil ty velké přimhouřené oči na nějakou ženu, která v u chvíli omdlévala rozkoší, ale jemu to bylo jedno. Obvykle myslel na špagety s omáčkou nebo na masové kuličky, které měl ten večer mít k večeři.“
Ačkoli Rudolph Valentino ženy „utáhnout na špagety“ rozhodně nemusel, s radostí je zval na svou omáčku k těstovinám. A jak se traduje, tu prý uměl opravdu výborně.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka na špagety podle Rudolpha Valentina
Pokud chcete vyzkoušet, jaké chutě měl slavný herec a gurmán, připravte si špagety s omáčkou podle jeho receptu. Budete potřebovat:
- 500 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou cibuli, nakrájenou na kostičky
- 1 a ½ šálku nakrájených žampionů
- 250 ml rajčatové omáčky
- 250 ml rajčatového protlaku
- 1 konzervu (cca 420 g) rajčat, nakrájených a neloupaných
- 450 g italské klobásy, nakrájené na kousky
- 1 lžičku mletého česneku
- 1 lžíci čerstvého oregana
- 1 lžíci čerstvého rozmarýnu
- 1 konzervu (cca 50 g) ančoviček, scezených
- ½ šálku červeného vína (plus podle potřeby i více)
- strouhaný parmazán na posypání
A jak na to?
- Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a na mírném ohni orestujte kousky cibule a žampiony, dokud nezměknou, v případě potřeby přidejte trochu vody.
- Přidejte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak a celá rajčata. Pokračujte ve vaření na mírném ohni, hrnec částečně zakryjte pokličkou.
- Na pánvi orestujte kousky klobásy a přidejte druhou lžíci oleje a po chvíli přisypte nasekaný česnek. Když klobása zhnědne, přendejte ji i česnek do hrnce s cibulí a žampiony. Vmíchejte oregano a rozmarýn.
- Červené víno nalijte na rozpálenou pánev, chvíli míchejte a teprve za pár minut ho i se zbytky klobásy a česneku přilijte do hrnce. Vmíchejte polovinu ančoviček.
- Částečně přikrytou omáčku povařte zhruba 10 minut. Pak ji dochuťte a podle potřeby přidejte další ančovičky.
- Vařte dalších 30 minut za občasného míchání. Hrnec přikryjte, a pokud je příliš hustá, přilijte ještě víno.
- Mezitím si podle návodu uvařte špagety.
- Hotové těstoviny přelijte na talíři omáčkou, posypejte strouhaným parmazánem a servírujte.
Náš tip: Skvěle chutnají také krémové těstoviny s kuřecím masem podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
theretroset.com: Rudolph Valentino’s “Secret” Spaghetti Sauce
silentology.wordpress.com: Rudolph Valentino’s “Secret” Spaghetti Sauce Recipe
redsauceamerica.com: Rudy Valentino’s Savory Meat Balls
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Walt Disney jedl v levných bufetech, plechovku fazolí nabízel hostům k obědu a vozil si ji i na cesty
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů