Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
25. 8. 2023 Vaření
Koláče jsou ozdobou nejen víkendového stolu. Pokud se vám urodily švestky, je čas na ten správný švestkový koláč. Receptů na něj najdete mnoho. A nemusíte se pokaždé zdržovat s přípravou kynutého těsta. Připravit můžete i odlehčenou variantu.
Švestky ve sladké kuchyni
Švestky jsou báječným nakyslým ovocem, které nám mírně napovídá, že brzy přijde podzim. A my mu to odpouštíme. Modrofialové ovoce se totiž dá bohatě využít v kuchyni. Ve sladké kuchyni přímo kraluje. Švestky jsou výborné v knedlících. Můžeme si z nich připravit i povidla. Ovšem v koláčích, tam jsou nepřekonatelné. Ať už jde o koláče z kynutého těsta, o obrácený švestkový koláč, nebo o tu nejjednodušší podobu, což je litý koláč.
Když si chceme práci co nejvíce ulehčit a zároveň si pochutnat, přichystáme si právě litou buchtu na plech.
Mohlo by vás zajímat
Mák jako citlivá surovina
Švestky a mák spolu ladí. Obě modré suroviny jsou plné cenných látek. Mák je výživný a sytý a obsahuje důležité minerální látky.
Mák je ale také plný tuku. A proto vyžaduje opatrné zacházení, rád totiž žlukne. Jakmile zhořkne, míří do odpadu místo na koláč. Doporučuje se tedy mlít mák až před použitím. Druhou variantou je skladovat ho v chladu.
Namletý mák v obchodech může být trochu zradou, protože tyto výrobky často obsahují přídatné látky a cukr. Je proto třeba hlídat složení a také samozřejmě datum spotřeby.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Švestkový koláč s mákem
Jak upéct švestkový koláč s mákem? Tato varianta je doplněna o vlašské ořechy, které spolu se švestkami a mákem tvoří jedinečnou kombinaci. Na koláč budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce oleje, 1 vanilkový cukr, 400 ml mléka, a 500 g švestek. Na posypání: 150 g mletého máku, 30 g cukru moučka, 1 skořicový cukr, 50 g rozemletých vlašských ořechů, 70 ml mléka nebo vlažné vody, 1 polévkovou lžíci rumu nebo rumovou tresť. Na žmolenku: 100 g hrubé mouky, 75 g krupicového cukru a 75 g másla.
Jak na to? Nejprve si připravte makovou část. Do misky nasypte mák, cukr a mleté ořechy. Zalijte je mlékem, přidejte rum nebo tresť a nechte odstát čtvrt hodiny. Dobře promíchejte. V jiné misce si připravte žmolenku z mouky, cukru a másla.
Troubu rozehřejte na 160 °C. Odpeckujte si švestky. Do misky nasypejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva as promíchejte. Do větší misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a dobře prošlehejte. Pak přilijte olej a znovu prošlehejte. Postupně přisypávejte mouku a míchejte s vaječným obsahem. Když začne směs být příliš hustá, zřeďte ji mlékem nebo vodou. Dobře promíchejte.
Plech vyložte ho pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Na těsto pokládejte poloviny švestek, ty pak posypte mákem s ořechy a navrch rozdrobte žmolenkou. Pekáč dejte do trouby a pečte, dokud nebude drobenka růžová. Trvá to zhruba 40 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak sklízet a vyklepávat mák. Víte, proč ručně sklizený a vyklepaný chutná nejlépe?
Jak připravit dokonalý švestkový kompot, který oceníte hlavně v zimě při pečení koláčů či bublanin