Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
24. 8. 2023 Ostatní
Jaroslav Sapík je legendou české gastronomie a byla by velká náhoda, kdyby si on nevěděl rady s cuketou, které má letos každý pěstitel velkou úrodu. Podle šéfa restaurace na Klokočné se jako rychlý pokrm dá udělat třeba cuketové zelí.
Nenahraditelná ingredience
Právě jeho výrobu předvedl kuchař před lety v pořadu Babica vs. Sapík. „Může sloužit jako příloha i jako samostatné jídlo,“ prohlásil kuchař, jehož jídla ochutnali i někteří čeští prezidenti. Zároveň upozornil, že velmi důležitou ingrediencí je kmín. „Já s ním nešetřím, dávám ho celkem hodně. Krásně totiž zavoní,“ vysvětlil Sapík.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na mouku
Upozornil také na možná úskalí při přípravě zelí. „Cuketa je z 80 procent voda takže s tím musíme počítat. Opatrní buďte i s moukou při tvorbě zásmažky, raději přidejte trochu vody, aby se nepřipalovala,“ poradil šéfkuchař se zkušenostmi z Vídně, Španělska i Singapuru.
Kam s ním?
Cuketové zelí se perfektně hodí jako náhrada toho klasického. Můžete ho tedy podávat třeba k výpečkům, plněným bramborovým knedlíkům či do vepřo-knedlo-zela. Podobně jako třeba zelí kedlubnové je skvělou alternativou k osvědčenému tradičnímu receptu. Navíc v době, kdy už nevíme, co z cuket vařit a péct, je dobrou volbou pro využití úrody z vlastní zahrady.
Cuketové zelí
Na přípravu rychlého pokrmu podle Jaroslava Sapíka budete potřebovat: 2 středně velké cukety, 3 střední cibule, 3 lžíce husího sádla, 2 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku, 3-4 špetky kmínu, 3 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, vodu a cuketové květy na zdobení.
Jak na to?
- Do hrnce dáme husí sádlo. Nakrájíme si dvě cibule najemno, které dáme na sádlo, jednu si osmažíme bokem na finální servírování.
- K cibuli nasypeme kmín a necháme ho rozpraskat.
- Přidáme najemno nakrájený česnek a vše zamícháme.
- Přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku.
- Mezitím si nastrouháme cuketu i se slupkou a necháme ji „vypotit“. Poté ji přidáme do hrnce a ihned zalijeme octem.
- Přilijeme dvě deci vody a dusíme.
- Necháme odpařit vodu se šťávou, kterou pustila cuketa. Přidáme špetku soli, cukru, kmínu a pepře a vše pořádně promícháme.
- Servírujeme s plátky cukety a cuketovým květem.
Náš tip: Vyzkoušejte i další pokrmy z cukety. Třeba skvělou pomazánku, kterou najdete v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli
Cuketová omeleta: Šťavnatost zajistí cuketa a k lahodné krémovosti pomůže přeložení omelety, ne její otáčení
Plněné bramborové knedlíky 3 x jinak: Uzené s cibulkou je klasika, náplň z bylinek má svěží chuť a ta houbová překvapí jemností
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Holka u plotny radí: Jednoduchý letní salát ze tří surovin a tří dochucovadel překvapí snadnou přípravou a fantastickou chutí
Farmář Daniel Pech poradil, jak poznat kvalitní česnek. Sám ho na Vysočině pěstuje a prodává za 75 korun za kilo ve stánku u pole