Sherlock Holmes jedl jen ryby, které sám ulovil. Měl rád jehněčí, a když chytal zločince, bral si s sebou jako svačinu slané koláče
25. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Lupa, dýmka, šálek kávy a hra na housle. Tak nějak si představujeme literárního a posléze i filmového hrdinu Sherlocka Holmese. Spisovatel Arthur Conan Doyle vytvořil dokonalou postavu anglického gentlemana s vytříbeným vkusem – a to i v jídle a pití.
Anglická snídaně
Jídelníček Sherlocka Holmese prostřednictvím jeho případů zkoumala německá spisovatelka Silke Martinová, která v roce 2021 sestavila kuchařku 55 receptů inspirovaných napínavými příběhy Arthura Conana Doyla.
Legendární detektiv byl vcelku rezervovaný muž, který nevyhledával společnost. Se svým společníkem a životopiscem doktorem Watsonem často řešili případy u snídaně, kterou jim připravovala hospodyně paní Hudsonová. Holmes si vychutnal kávu, později následovala typicky anglická snídaně – šunka s vejci, slanina a omeleta, k tomu pečivo.
Mohlo by vás zajímat
Obědy podle detektivovy zaneprázdněnosti
Génius dedukce byl během dne tak zaneprázdněný prací, že si často vzal jen sendvič nebo studený hovězí nářez s chlebem. Pokud se chystal pronásledovat zločince, pořádně se najedl. Apetit měl vskutku šlechtický, neboť nechyběly smažené koroptve marinované v portském víně a čerstvé ústřice.
Rebarborová polévka a jehněčí pečeně se zeleninou, tedy také britská klasika, patřily k oblíbeným jídlům Holmese. Menu Sherlocka Holmese je nepředstavitelné bez anglického pastýřského koláče, tedy pekáče s masem zapečeným s bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Svačiny při pronásledování zločinců
Aby mu během stopování zločinců nevyhládlo, bral si s sebou slané koláčky plněné špenátem a lososem nebo zeleninou a masem. Okurkové sendviče a dušené maso v madeirské omáčce s nakládanými broskvemi pomáhaly Holmesovi trávit čas v bažinách, když řešil případ psa baskervillského.
A alsaský koláč „tart flambé“ s cibulovými kroužky a tymiánem cestoval s ním a Watsonem do Švýcarska, kde se Sherlock Holmes vydal na osudové setkání se zákeřným profesorem Moriartym.
Mohlo by vás zajímat
Zvěřina musela být
Na večeře si Holmes potrpěl. Pokud nebyl na návštěvě u klienta, přesně v 19.00 nosila paní Hudsonová na stůl. Servírovala většinou zvěřinu a drůbež s dušenými zelenými fazolkami. Při slavnostních příležitostech nechyběla ani dobře vypečená husička. Když se Holmes rozhodl pro studenou večeři, rozhodně se neodbýval a dopřával si labužnické dobroty. Například nářez z pečeného bažanta nebo sluky a foie gras.
Chybí vám na jídelníčku londýnského detektiva ryby? Holmes se jim nevyhýbal, ale konzumoval pouze ty, které on nebo doktor Watson sami chytili. Nemůžeme s tedy divit, že ryby a rybí polévky tedy nebyly na stole v Baker Street 221B příliš často.
Mohlo by vás zajímat
Stejně jako Bond měl raději kávu než čaj
Sherlock Holmes nebyl žádný asketa. Rád zapil dobré jídlo pivem, platil za znalce vína a bohužel byl i silný kuřák, což nelibě nesl jeho přítel a kolega Watson.
Ačkoli bychom od pravověrného Angličana očekávali, že se bude prolévat litry silného čaje s mlékem, opak je pravdou. Sherlock Holmes stejně jako další z fiktivních britských hrdinů James Bond, preferoval kávu. A káva je i součástí Holmesova oblíbeného koktejlu, který se připravuje z vodky, kávového likéru, studeného espressa a ledu.
Mohlo by vás zajímat
Špenátový koláč, který by Holmesovi chutnal
Jak jsme už uvedli, na cestách se detektiv živil různými slanými koláči. Ten špenátový by mu určitě chutnal. Potřebovat na něj budete: Na těsto 1 vejce, 100 g másla, 300 g hladké mouky, 3 lžíce studené vody. Na náplň 1 stroužek nadrobno nakrájeného česneku, 1 lžičku soli, 3 vejce, 50 g másla, 250 g kysané smetany, 400 g mraženého listového špenátu, špetku mletého černého pepře, 100 g uzené plece a nasekané bylinky (tymián, bazalka, petržel...)
- Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nastrouhejte máslo. Pak přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Špenát nechte předem povolit v lednici. Rozehřejte máslo a krátce na něm osmažte nakrájený česnek, přidejte špenát a prohřejte.
- Sundejte z hořáku a promíchejte s vejci, smetanou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
- Uzené nakrájejte na kostičky.
- Těsto rozválejte, dejte do koláčové formy a propíchejte vidličkou. Nejprve na něj dejte asi polovinu rozkrájeného uzeného masa několika plátky uzeného, pak nalijeme náplň a přidejte zbylé uzené.
- Troubu vyhřejte na 200 °C a koláč pečte asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne.
Náš tip: Výborný je také slaný cuketový koláč podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
grammaticus.blog: Eat like Sherlock: food in Arthur Conan Doyle’s stories
amazon.de: Sherlock Holmes: Das Kochbuch
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzská „pizza“ se slaninou a cibulí: Alsaský slaný koláč tarte flambée si zamilujete!
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!