Sladké bramborové taštičky jako od babičky: Plněné povidly s voňavým perníkem, sypané mákem a polité máslem chutnají božsky
28. 8. 2023 Vaření
Zbyly vám brambory z předchozího dne? Využít se dají například na přípravu různých slaných nebo i sladkých placek. Skvělou a chutnou variantou mohu také být sladké plněné bramborové taštičky, po kterých se jen zapráší.
Jak na bramborové těsto ve sladké kuchyni
Bramborové těsto nepatří jen k omáčce a masu. Naprosto skvěle se hodí i do sladké kuchyně. A že si můžeme pochutnat. Ať už to jsou ovocné knedlíky, škubánky, šišky, nebo třeba právě taštičky.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat náplň do taštiček
Náplň do taštiček může být povidlová, ale také maková, případně tvarohová, podobně jako u buchet nebo koláčků. Zkrátka podle toho, co nám chutná. Na povidlovou náplň můžeme k povidlům přidat rum a pro větší vůni i trochu perníku. Komu se nebude zdát náplň dostatečně sladká, může ji doplnit třeba o trochu třtinového cukru.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvořit taštičky
Pokud máme formičky na ravioli, nebo jiné podobné, práce se nám velmi urychlí. Jinak sáhneme po rádélku, vytvoříme čtverce a na stiskávání stran taštičky po jejím naplnění použijeme vidličku.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na posypání sladkých taštiček
Taštičky můžeme posypat směsí máku a moučkového cukru. Druhou variantou je pak voňavá strouhanka. Pro její přípravu si na pánvičce rozehřejeme máslo, nasypeme na něj strouhanku a osmažíme ji. Přisypeme mleté vlašské ořechy a cukr (bílý nebo třtinový). Abychom strouhankovou variantu ještě vylepšili, můžeme přidat trochu skořice.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit sladké bramborové taštičky
Na těsto si přichystejte: 800 g uvařených brambor varného typu C, 200 g hrubé mouky, 100 g mouky krupice, 1 vejce a sůl. Na náplň potřebujete: švestková povidla podle potřeby, trochu rumu, případně strouhaný perník. Na posypání: mletý mák, moučkový cukr a máslo.
Jak na to? Brambory uvařte den předem. Na vál nasypejte mouku, přidejte krupici a špetku soli a promíchejte. Do toho najemno nastrouhejte brambory a rozklepněte vejce. Ze všech surovin vypracujte těsto, které podsypte hrubou moukou a vyválejte z něj placku o síle asi tři milimetry.
Připravte si hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. V mističce smíchejte povidla a trochu rumu, případně trochu strouhaného perníku. Rádýlkem nakrájejte těsto na čtverce 8 x 8 cm. Doprostřed každého dejte trochu rumových povidel, čtverec přehněte napůl a pořádně stlačte vidličkou okraje, aby povidla nevytekla.
Do mističky nasypte mák a cukr. Máslo nechte rozpustit. Až budete mít taštičky připravené, osolte vodu v hrnci a nandejte do ní taštičky. Vařte, dokud nevyplavou. Pak je naberte děrovanou naběračkou a dejte na talíře. Na talíři je posypte mákem s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Jak správně vytvarovat taštičky? Podle našeho videonávodu to hravě zvládnete