Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
27. 8. 2023 Vaření
Je jednou z nejoblíbenějších dětských polévek, vždyť chuťově připomíná vůbec nepopulárnější dětské jídlo – rajskou omáčku. K rajské polévce sice maso a knedlík nedostanete, když do ní ale přidáte těstoviny nebo rýži, klidně vám nahradí i hlavní chod.
Rajčatová polévka nemusí být z protlaku
Když se řekne rajčatová polévka, spousta lidí si vybaví obědy ze školních a školkových jídelen. Právě tato polévka byla jedním ze světlých záblesků jinak v celkem monotónní nabídce polévek, které si většinou nikdo ani nedával. Rajskou ovšem děti zbožňovaly a zbožňují stále, stejně jako jakákoliv jiná rajčatová jídla, na nichž je láká hlavně červená barva.
Ta původní retro rajská polévka se vyráběla obvykle z rajčatového protlaku, navíc se zahušťovala jíškou a po rajčatech moc nechutnala. Dětem ale bohatě stačilo, když v ní plavala těstovinová písmenka, s nimi už tak lákavě zbarvená polévka chutnala ještě lépe.
Chcete-li polévku povýšit na opravdu rajčatovou polévku, snadno ji připravíte i z čerstvých rajčat. Teď, když jsou keříky na zahrádkách rajčaty doslova obsypané, je to ideální řešení.
Mohlo by vás zajímat
Pravá rajská voní skořicí
Pokud uděláte rajčatovou polévku z čerstvých plodů, odmění se vám výraznou chutí rajčat a mnohem sytější červenou barvou. Tuto zeleninou polévku lze pojmout na mnoho způsobů. Může být připravena pouze z rajčat (místo těch velkých můžete použít i sladší cherry či datlová rajčátka) doplněných cibulí, výraznější barvu jí mohou přidat i červené papriky nebo červená řepa. Můžete se také držet klasiky a udělat jí podobně jako rajskou omáčku a do základu přidat i mrkev, petržel a celer.
I když rajčatová polévka přímo vyzývá k tomu dodat jí italský šmrnc pomocí bylinek, jako je bazalka, oregano nebo tymián, ta česká, kterou si spojujeme s dětstvím, voní po skořici, badyánu, novém koření, hřebíčku, bobkovém listu a citronové kůře stejně jako oblíbená omáčka.
Jak vylepšit rajčatovou polévku?
Půvab domácí rajčatové polévky z pravých rajčat spočívá v delším vaření, díky němuž se zvýrazní všechny chutě a polévka zhoustne i bez toho, aniž byste do ní museli přidávat mouku. Díky těmto krokům z ní pak uděláte přímo delikatesu.
- Dokonalá rajčatová polévka by měla být krásně hladká a jemná. Nejdůležitější je proto z rajčat odstranit slupku. Je to poměrně snadné – slupku stačí jen naříznout do kříže, pak rajčata spařit horku vodou a zchladit studenou, což usnadní jejich loupání. Chcete-li polévku ještě jemnější, můžete vydlabat i semínka. Pokud máte čerstvých rajčat málo, je možné je doplnit těmi z konzervy.
- Intenzívnější chuti dosáhnete, když rajčata předem upečete v troubě při teplotě 200 °C. Rajčata je navíc třeba zakápnout olejem, díky němuž se opečou krásně dozlatova. Rajčata můžete klidně opékat již bez slupky.
- Základ na polévku, tedy najemno nakrájenou cibuli a mrkev, je nejlepší osmahnout na másle dozlatova. Máslo také zajistí příjemnější chuť. Zeleninu je navíc dobré zasypat trochou cukru a nechat jej zkaramelizovat. To přispěje k příjemně sladké chuti polévky. Zajímavě polévku oživíte i přidáním trochy červeného vína, které necháte odpařit.
- Na cibulovo-mrkvový základ už stačí jen dát rajčata a koření a vše zalít zeleninovým vývarem, samozřejmě nejlépe domácím. Polévku pak vařte nepřikrytou, dokud se neodpaří co nejvíc tekutiny a polévka dostatečně nezhoustne. Nakonec už polévku jen rozmixujete ponorným mixérem dohladka, případně ji můžete navíc ještě propasírovat přes sítko, aby byla ještě jemnější.
Recept na rajčatovou polévku s těstovinami
Rajčatová polévka chutná báječně samotná, můžete ji ale zjemnit i trochou smetany nebo ji udělat sytější přidáním uvařené rýže či těstovin. A jak ji tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 lžíce másla nebo oleje, 1 větší cibuli, 1 a ½ mrkve, 700 g čerstvých rajčat, 1 lžíci třtinového cukru, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 bobkový list, 1 svitek skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky, trochu strouhané citronové kůry, 100 g těstovinových písmenek, případně strouhaný sýr a bylinky na ozdobu.
- Rajčata omyjte, spařte a oloupejte. Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata dejte na plech, pokapejte je olejem a dejte péct do trouby cca na 10 minut.
- Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, mrkev oškrabejte a nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli a mrkev. Posypejte zeleninu cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte rajčata a koření, vše zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí až 30 minut.
- Do hotové polévky přidejte uvařené těstoviny a před podáváním jim můžete ozdobit bylinkami nebo strouhaným sýrem.
Náš tip: Rajskou polévku jen z protlaku si můžete uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Švábské kobližky Fasnetsküchle: Tradiční masopustní pečivo musí být dozlatova osmažené a voní skořicí
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Prosluněné Toskánsko je rájem gurmánských zážitků. Tahle místní rajčatová polévka s bílým chlebem nemá chybu
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti