Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník
29. 8. 2023 Vaření
Z nedělního koláče zbyly jen drobky a rodina dostala chuť na dobrý dezert? Protože v týdnu není času nazbyt, zvolte rychlou variantu. Hrnečkové tvarohové řezy uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly.
Který dezert je ideální v létě uprostřed týdne
V týdnu většinou hodně spěcháme a nechce se nám dělat nic náročného. Potřebujete připravit výborný dezert, lahodný, jemný, který pokud možno bude rychle na stole. Přesně to splňuje tvarohový řez v hrníčkové verzi, kterému se někdy říká i Himaláje. To pro jeho podobu. V kakaovém těstu je totiž tvarohová vrstva připomínající velehory. Vezmeme si k ruce 250ml hrníček a směle do přípravy jednoduchého a rychlého dezertu. Více svěžesti tvarohu mohou dodat i kousky ovoce, jako jsou třeba meruňky, broskve.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat tvarohovou náplň
Tvaroh v řezech by měl být krásně šťavnatý a voňavý. Když použijeme ten z vaničky, je lepší ho nechat odkapat. Kromě tvarohu a cukru potřebujeme vajíčka a mléko. Pro dobrou strukturu náplně sáhneme po vanilkovém prášku na pudink. Aby směs voněla, přidáme vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Můžeme přidat také trošku rumu. Výborné jsou i rozinky, ideálně nasáklé rumem. Další variantou chuťového vylepšení je citronová kúra.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak připravit hrníčkové tvarohové řezy
Na kakaové těsto budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 vejce, ¾ hrnku oleje, 2 lžíce kakaa a citronovou kůru. Na tvarohovou náplň si nachystejte: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku a 1 hrnek mléka. Dále: ovoce (možno vynechat).
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přidejte citronovou kůru, olej, mléko, a pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Všechny ingredience dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dvě třetiny těsta na něj nalijte. V misce připravte tvarohovou náplň z tvarohu, rozklepnutých vajec, cukru, vanilkového pudinku a mléka. Vše dobře promíchejte metličkou a vzniklou směs nalijte na kakaové těsto. Pokud chcete využít ovoce, nandejte ho na tvaroh a navrch nalijte zbytek kakaového těsta. Pečte v předehřáté troubě. Trvá to zhruba půl hodiny.
Náš tip: Připravte si hrnkovou buchtu s tvarohem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké