Smetanová houbová omáčka: Nádherně voní po divokém koření, zakysaná smetana jí dá typickou chuť a báječně ji zjemní
30. 8. 2023 Vaření
Omáčky patří k tradiční české kuchyni. Některé se připravovaly celoročně, jiné sezónně podle dostupných ingrediencí. Pro pozdní léto je typická ta houbová, kdy si z lesa nosíme košíky čerstvých hub.
Které houby dát do omáčky
Do omáčky se hodí prakticky všechny druhy hub (které bezpečně poznáme), ale nejlepší jsou hřibovité. Léto si z nás letos tak trochu dělá legraci, ale dobré houby z lesa se dají přinést. Ovšem pokud máme nakrájené houby v mrazáku nebo zavařené ještě z minulé sezóny, můžeme využít i ty. Je ale lepší, když houby nejsou nakrájené na malé kousky. Slouží i jako náhrada masa, takže si na této omáčce pochutnají i vegetariáni.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá smetanová houbová omáčka
Základem smetanové houbové omáčky bývá kromě hub smetana. Většinou jde o sladkou smetanu na vaření. V tomto receptu je ale uvedena zakysaná smetana, kterou je důležité tepelně už neupravovat, aby se nesrazila.
Kromě toho je v omáčce také směs zvaná divoké koření, do kterého patří bobkový list, pepř a nové koření. Zajímavým doplněním je také troška libečku. S ním ale opatrně, protože má velmi silnou chuť. Směs dochucujeme solí, ale také ji můžeme osladit, a pokud máme rádi kyselejší jídla, přidat i ocet nebo pár kapek citronu.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Smetanová houbová omáčka
Na přípravu houbové omáčky si připravte: 300 g čerstvých hub, necelý litr mléka (podle potřeby), 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, drcený kmín, sůl, ocet (dle chuti), cukr a 200 g zakysané smetany.
Jak na to? V hmoždíři rozlučte nebo v mlýnku namelte kuličky koření. Houby očistěte a nakrájejte je na větší kusy. Připravte si kastrol s malým množstvím vody, osolte ji, přiveďte k varu a přidejte houby. Přidejte všechno koření a vařte.
Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku a rozkvedlejte s mlékem a zahustěte omáčku. Provařte asi 20 minut. Nakonec vypněte sporák a opatrně vmíchejte zakysanou smetanu. Omáčku dochuťte podle chuti cukrem, solí a případně octem. Každý si ji může ještě mírně dosladit nebo naopak okyselit pár kapkami citronu na talíři. Omáčka báječně chutná s houskovými knedlíky, dobrou variantou k nim jsou ale i bramborové.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12