Zavařená rajská omáčka podle Těhotnýho kuchaře: Zužitkujete kromě rajčat i kůrky parmazánu a v zimě jenom sáhnete po sklenici
29. 8. 2023 Ostatní
Úroda rajčat je letos opravdu skvělá, a proto je důležité rozmyslet, co všechno z domácích či koupených rajských uvařit. Kdo už vyzkoušel všechny recepty a stále má v zásobě dost oblíbené zeleniny, může si na zimu nachystat skvělou rajčatovou omáčku.
Rychlost a kvalita
Populární influencer, známý jako Těhotnej kuchař, na svém instagramu ukázal, jak jednoduché to je, pokud si chcete v rychlosti připravit oblíbenou omáčku. Zároveň poskytl i několik rad, které se hodí nejen při výrobě tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Bylinky a parmazán
Připomněl například, že díky naříznutí a kombinaci horké a ledové lázně půjdou rajčata oloupat jedna dvě, doporučil svázat provázkem bylinky použité do omáčky, protože je na konci nebudete složitě lovit. A přidal i tip, co s kůrkami parmazánu, které si mnozí schovávají „na potom“, třeba do mrazáku. Především však nabídl zajímavý recept.
Rajčatová omáčka na zimu
Na přípravu domácí rajské omáčky podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 12 větších masitých rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, šalvěj, tymián, rozmarýn, ½ červené cibule, 1 oloupanou mrkev, kůrky z parmazánu a mořskou sůl.
Jak na to?
- Rajčatům vydloubneme stopky, nařízneme vršky do kříže, vložíme je do hrnce a zalijeme horkou vodou z konvice.
- Po pár minutách rajčata přendáme do studené vody s ledem.
- Rajčata oloupeme, nakrájíme v ruce nad mísou, aby mám zbytečně neutíkala šťáva.
- Do hrnce nalijeme olej, přihodíme česnek a bylinky a necháme chvilku opražit.
- Přisypeme rajčata, lehce posolíme, vše zamícháme a zvolna přivedeme k varu.
- Přidáme cibuli, mrkev a kůrky parmazánu a vaříme 40-45 minut.
- Z omáčky vyjmeme všechny pevné složky a rajčata zpracujeme ponorným mixérem.
- Omáčku přelijeme do sterilizovaných sklenic, které zavřeme a přendáme do hrnce. Zalijeme horkou vodou.
- Necháme 15-20 minut zavařit při 90 °C.
- Sklenice vyndejte z hrnce, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
Křupavé cuketové hranolky s parmezánem zpestří každé grilování i letní párty. Zachutnají i dětem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu