Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhotnej kuchař ukázal, jak na netradiční rajčatovou omáčku.
Zdroj: Se svolením Jaroslava Vajgla, freepik / koláž Toprecepty.cz

Úroda rajčat je letos opravdu skvělá, a proto je důležité rozmyslet, co všechno z domácích či koupených rajských uvařit. Kdo už vyzkoušel všechny recepty a stále má v zásobě dost oblíbené zeleniny, může si na zimu nachystat skvělou rajčatovou omáčku.

Rychlost a kvalita

Populární influencer, známý jako Těhotnej kuchař, na svém instagramu ukázal, jak jednoduché to je, pokud si chcete v rychlosti připravit oblíbenou omáčku. Zároveň poskytl i několik rad, které se hodí nejen při výrobě tohoto pokrmu.

Bylinky a parmazán

Připomněl například, že díky naříznutí a kombinaci horké a ledové lázně půjdou rajčata oloupat jedna dvě, doporučil svázat provázkem bylinky použité do omáčky, protože je na konci nebudete složitě lovit. A přidal i tip, co s kůrkami parmazánu, které si mnozí schovávají „na potom“,  třeba do mrazáku. Především však nabídl zajímavý recept.

Rajčatová omáčka na zimu

Na přípravu domácí rajské omáčky podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 12 větších masitých rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, šalvěj, tymián, rozmarýn, ½ červené cibule, 1 oloupanou mrkev, kůrky z parmazánu a mořskou sůl.

Jak na to?

  1. Rajčatům vydloubneme stopky, nařízneme vršky do kříže, vložíme je do hrnce a zalijeme horkou vodou z konvice.
  2. Po pár minutách rajčata přendáme do studené vody s ledem.
  3. Rajčata oloupeme, nakrájíme v ruce nad mísou, aby mám zbytečně neutíkala šťáva.
  4. Do hrnce nalijeme olej, přihodíme česnek a bylinky a necháme chvilku opražit.
  5. Přisypeme rajčata, lehce posolíme, vše zamícháme a zvolna přivedeme k varu.
  6. Přidáme cibuli, mrkev a kůrky parmazánu a vaříme 40-45 minut.
  7. Z omáčky vyjmeme všechny pevné složky a rajčata zpracujeme ponorným mixérem.
  8. Omáčku přelijeme do sterilizovaných sklenic, které zavřeme a přendáme do hrnce. Zalijeme horkou vodou.
  9. Necháme 15-20 minut zavařit při 90 °C.
  10. Sklenice vyndejte z hrnce, položte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Kromě omáčky si z rajčat můžete uvařit i výbornou polévku. Zkuste tu z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah