Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
31. 8. 2023 Vaření
Léto se pomalu kloní k podzimu, ale zahrádka stále nabízí čerstvé ovoce, velice vhodné na přípravu ovocných koláčů. V náplni tohoto koláče je cítit tvaroh i pudink, drobné ovoce v něm je příjemnou, chuťově pikantní tečkou. Korunou řezů je máslem a vanilkou vonící, dozlatova upečená žmolenka.
Když pekařka promluví...
U nás doma máme velice rádi ovocné koláče pečené na plechu, před podáváním nakrájené na úhledné čtverečky – takové nám kdysi dávno doma pekly naše maminka nebo babička. Řezy tohoto koláče s tvarohovo-pudinkovou náplní, ovocem a drobenkou jsou nejen krásné na pohled, ale zároveň i chuťově vyvážené.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 170 g vody
- 100 g majonézy
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 530-550 g hladké mouky
- 18 g čerstvého droždí
- špetku soli
Náplň:
- 400 g mléka
- 40-60 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g měkkého tvarohu kostky
- navíc drobné ovoce na posypání
Drobenka:
- 170 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g tuku (pevné máslo nebo i sádlo)
- strouhaná citronová kůra
Pomocí domácí pekárny:
Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bude hodně měkké, a pokud neradi podobná těsta vytahujete z formy pekárny, přerušte program hned po uhnětení hlaďounkého těsta, vyškrábněte ho do moukou lehce vysypané mísy a nechte vykynout v ní.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí se lžičkou cukru a lžící mouky a necháme asi 15 minut pracovat. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto. V míse ho zakryjeme a necháme asi 45-60 minut kynout.
Zatím připravíme náplň a drobenku:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj metličkou tvaroh (nebo ho do náplně vmixujeme ponorným mixérem) a náplň necháme vychladnout. Na drobenku smícháme špičkami prstů všechny suroviny dohromady, až se začnou drobit a žmolkovatět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vykynuté těsto:
Roztáhneme na celý plech stěrkou nebo rukama, namočenýma ve vodě. Těsto potáhneme tvarohovo-pudinkovou náplní a posypeme drobným ovocem. Celý koláč korunujeme drobenkovým posypem a necháme ho před pečením kratší dobu (cca 20 minut) vykynout. Pečeme ho ve vyhřáté troubě (170-180 °C / cca 25-30 minut – jen do lehkého zhnědnutí okrajů koláče, střed s náplní zůstane vlhký). Podáváme vychladlý, krájený na řezy.
Drobečky z ošatky
- Pokud chcete místo tvarohu z kostky použít měkčí a řidší tvaroh vaničkový, udělejte pudink jen ze 350 g mléka.
- Nebo můžete hotovou pudinkovo-tvarohovou směs zahustit ještě 1-2 lžícemi pudinku bez vaření (Creme Olé) navíc.
- Ovoce použijte drobné, čerstvé, kompotované nebo i z mrazničky. Větší ovoce (meruňky, švestky aj.) pokrájejte na menší kousky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat