Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Léto se pomalu kloní k podzimu, ale zahrádka stále nabízí čerstvé ovoce, velice vhodné na přípravu ovocných koláčů. V náplni tohoto koláče je cítit tvaroh i pudink, drobné ovoce v něm je příjemnou, chuťově pikantní tečkou. Korunou řezů je máslem a vanilkou vonící, dozlatova upečená žmolenka.

Když pekařka promluví...

U nás doma máme velice rádi ovocné koláče pečené na plechu, před podáváním nakrájené na úhledné čtverečky – takové nám kdysi dávno doma pekly naše maminka nebo babička. Řezy tohoto koláče s tvarohovo-pudinkovou náplní, ovocem a drobenkou jsou nejen krásné na pohled, ale zároveň i chuťově vyvážené.

Co budeme potřebovat?

Těsto:

  • 170 g vody
  • 100 g majonézy
  • 2 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 530-550 g hladké mouky
  • 18 g čerstvého droždí
  • špetku soli

Náplň:

  • 400 g mléka
  • 40-60 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 g měkkého tvarohu kostky
  • navíc drobné ovoce na posypání

Drobenka:

  • 170 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g tuku (pevné máslo nebo i sádlo)
  • strouhaná citronová kůra

Pomocí domácí pekárny:
Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bude hodně měkké, a pokud neradi podobná těsta vytahujete z formy pekárny, přerušte program hned po uhnětení hlaďounkého těsta, vyškrábněte ho do moukou lehce vysypané mísy a nechte vykynout v ní.

Ručně nebo robotem:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí se lžičkou cukru a lžící mouky a necháme asi 15 minut pracovat. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto. V míse ho zakryjeme a necháme asi 45-60 minut kynout.

Zatím připravíme náplň a drobenku:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj metličkou tvaroh (nebo ho do náplně vmixujeme ponorným mixérem) a náplň necháme vychladnout. Na drobenku smícháme špičkami prstů všechny suroviny dohromady, až se začnou drobit a žmolkovatět.

Vykynuté těsto:
Roztáhneme na celý plech stěrkou nebo rukama, namočenýma ve vodě. Těsto potáhneme tvarohovo-pudinkovou náplní a posypeme drobným ovocem. Celý koláč korunujeme drobenkovým posypem a necháme ho před pečením kratší dobu (cca 20 minut) vykynout. Pečeme ho ve vyhřáté troubě (170-180 °C / cca 25-30 minut – jen do lehkého zhnědnutí okrajů koláče, střed s náplní zůstane vlhký). Podáváme vychladlý, krájený na řezy.

Drobečky z ošatky

  • Pokud chcete místo tvarohu z kostky použít měkčí a řidší tvaroh vaničkový, udělejte pudink jen ze 350 g mléka.
  • Nebo můžete hotovou pudinkovo-tvarohovou směs zahustit ještě 1-2 lžícemi pudinku bez vaření (Creme Olé) navíc.
  • Ovoce použijte drobné, čerstvé, kompotované nebo i z mrazničky. Větší ovoce (meruňky, švestky aj.) pokrájejte na menší kousky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku