Polévka z pečených rajčat je snadná na přípravu. Stačí správně upečená zralá rajčata a bylinky, chutná teplá i studená
1. 9. 2023 Vaření
Urodilo se vám hodně rajčat? Pokud už jste zaplnili sklenice kečupem a rajčatovou omáčkou, vyzkoušejte polévku. Polévka z pečených rajčat je ideální možností, jak využít zásoby rajčat.
Co patří do polévky z pečených rajčat
Když máme hodně rajčat, můžeme je dát nejen do salátů, ale výborná je z nich i polévka. A to i polévka z pečených rajčat. Tato polévka se někdy připravuje v teplé, ale i studené variantě.
Hlavní roli v této polévce hrají samozřejmě pečená rajčata. Stačí je opéct na oleji, opepřit a osolit. Kromě toho v polévce bývá česnek a bylinky. Z bylinek je možné využít tymián, oregano, bazalku, někdy se přidává třeba řapíkatý celer. Základ na polévku se ředí vodou, ale je také možné použít třeba zeleninový vývar.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pečená rajčata
Na pečená rajčata se hodí vyzrálá rajčata, obzvlášť sladší varianty, ale ne přezrálá. Rajčata přepůlíme a dáme je plech tak, aby byla řezná plocha nahoru. Tu zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi půl hodiny na 180 °C. Dáváme pozor, aby se rajčata nespálila. Pak troubu ztlumíme na 120 °C a rajčata pečeme zhruba 45 minut.
Čím ozdobit polévku z pečených rajčat
Polévku ozdobí bylinky, které jsme použili do polévky. Krásně se hodí bazalka, ale i lístky řapíkatého celeru. Navrch můžeme dát také lžíci zakysané smetany. Polévku ale můžeme pokapat i olivovým olejem a balzamikem. V polévce skvěle chutnají bylinkové krutony, variantou je i pečivo k podávání. Může jít pouze o nakrájené světlé pečivo, variantou je ale i jeho opečení a potření česnekovým máslem.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak připravit polévku z pečených rajčat
Na přípravu této polévky budete potřebovat: 500 g zralejších rajčat, 1-2 větší stroužky česneku, 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek, sůl, pepř, olivový olej a bazalku.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata omyjte, rozpulte a dejte je řeznou plochou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Každou polovinu zakápněte olejem, osolte ji. Bylinky nasekejte najemno a posypte jimi rajčata a dejte plech do předehřáté trouby. K rajčatům přidejte česnek i se slupkou. Pečte zhruba půl hodiny, pak troubu stáhněte na 120 °C a nechte rajčata péct ještě asi 45 minut. Během pečení kontrolujte, aby se rajčata nespálila.
Po upečení nechte trochu směs zchladnout. Do mixéru dejte rajčata. Česnek oloupejte a přidejte ke směsi. Zakápněte lžící oleje a trochou vody a směs rozmixujte dohladka. Pokud máte rádi velmi jemnou konzistenci, můžete ji propasírovat přes síto, případně dochutit solí. Polévku můžete nechat vystydnout a pak ji dát vychladit do lednice. Pokud je to potřeba, přilijte před servírováním ledovou vodu.
Na talíři pak můžete polévku z pečených rajčat ozdobit třeba čerstvě namletým pepřem a čerstvou bylinkou. Hodí se bazalka, ale také tymián, oregano.
Náš tip: Připravte si pečená rajčata ve vlastní šťávě podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
Hitem internetu je pečené česnekové máslo. Skvěle dochutí bagety nebo těstoviny a jeho příprava je snadná
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Přečtěte si Zobrazit více
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak nakupovat, skladovat a zpracovávat rajčata: Tipy, které se hodí, když nemáte zahradu