Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
1. 9. 2023 V kuchyni s VIP
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní z něj dokáží vytvářet třeba perfektní koláče. Stejně jako Josef Maršálek, který to dokázal v pořadu Buchty po ránu. Mimo jiné nabídl divákům i trik, jak plnit oblíbenou pochoutku.
Rozhodující teplota a ingredience od babičky
Josef Maršálek pro tentokrát zvolil způsob výroby kynutého těsta takzvaně zaráz. „To znamená, že všechny ingredience, které musíme mít v pokojové teplotě, dáme do mísy. Kromě soli a másla,“ vysvětlil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové.
Speciální mouka na kynutá těsta podle oblíbeného cukráře dobře naváže tekutinu a výrobky z ní jsou pružné a nadýchané. Maršálek použil i další známou ingredienci. „Babička dávala vždycky do těsta citronovou kůru,“ prozradil. Zároveň zdůraznil, že je třeba používat tučný tvaroh, protože právě v tuku je ona potřebná chuť.
Mohlo by vás zajímat
Francouzský fígl
Při plnění Maršálek překvapil dalším „trikem“, který používá. Náplň do koláčů totiž aplikuje cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou přímo dovnitř připraveného těsta. „Tento způsob pochází z Francie, kde takto do briošek plní třeba čokoládu,“ vysvětlil cukrář.
Nevhodné pro děti
Pokud do náplně někdo používá rozinky, které jsou před tím naložené v rumu, upozornil Maršálek na důležitý fakt. „Počítejte s tím, že alkohol v nich zůstane i po upečení, takže pro děti se moc nehodí,“ sdělil s úsměvem.
Koláče dvojctihodné s tvarohem a povidly
Na přípravu nadýchaných koláčů budete potřebovat. Na kynuté těsto - 1 kg hladké mouky na kynutá těsta, 550 ml mléka, 3 vejce velikosti M, 100 g cukru krupice, 200 g změklého másla, 40 g droždí, citronovou kůru, 10 g soli, na tvarohovou náplň - 400 g měkkého tvarohu, 50 g cukru krupice, 40 g rozinek, na dokončení - 1 vejce velikosti M, povidla, 50 g másla.
Jak na to?
- Do mísy dáme mouku, cukr, celou kostku droždí, nastrouhanou citrónovou kůru, mléko a vejce.
- V kuchyňském robotu necháme promíchat asi minutu nebo dvě. Přidáme máslo a sůl a v robotu hněteme zhruba 10 minut.
- Vyndáme těsto z mísy a na pracovní ploše si ho rozdělíme na třetiny. Jednu necháme kynout v míse přikryté fólií nebo vlhkou utěrkou. Zbytek těsta můžeme použít do jiných receptů, stejně jako to v pořadu udělal Maršálek.
- Připravíme si náplň do koláčů. Do mísy dáme tvaroh, cukr a rozinky a vše dobře promícháme. Náplň vložíme do cukrářského pytlíku, jemuž ustřihneme špičku.
- Kynuté těsto dáme na pracovní plochu nebo na vál a vytvarujeme z něj rukama obdélník, ze kterého vytvoříme 20 stejných částí.
- Z nich si vytvoříme kuličky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Následuje druhé kynutí na plechu, přikrytém navlhčenou utěrkou.
- Do nakynutých kuliček zasouváme sáček s náplní, kterou dovnitř vmáčkneme. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem. Navrch ještě přidáme povidla.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů horkovzduch zhruba 12-15 minut dozlatova.
- Ihned po vytažení z trouby koláče pomašlujeme horkým máslem a posypeme dekoračním hrubým cukrem.
Rady slavného cukráře
- Máslo nikdy nerozpouštějte. Mátlo by vás to při kynutí. Měli byste mylný pocit, že těsto příliš řídké. Můžete 20 procent másla rozpustit, zbytek nakrájet na kostky a rozmíchat.
- Těsto necháme kynout na teplém a suchém místě, čekáme na to, až bude mít dvojnásobný objem.
- Pro vylepšení náplně můžete použít rozinky naložené v rumu nebo třeba citronovou či limetkovou kůru.
- Když máte hustá povidla, použijte na rozředění rum nebo černý čaj. Kdyby byla
příliš řídká můžete je zahustit perníkem nebo piškotovými drobečky.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Přečtěte si Zobrazit více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Těhotnej kuchař radí, jak udělat z oschlého koláče znovu lahůdku. Stačí jen máslo, voda a pánev, říká slavný influencer