České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
5. 9. 2023 Vaření
Nejen pohádkový Honza se bez nich cestou do světa neobejde. Na českou kynutou buchtu s různými náplněmi čas od času dostane chuť asi každý z nás. Jejich příprava je možná trochu náročnější, ale výsledek stojí za to.
Proč se nebát pustit přípravy do kynutých buchet
Česká kuchyně je plná nejrůznějších vynikajících slaných i sladkých jídel. Voňavé a nadýchané kynuté buchty jsou pověstné už od dob hloupého Honzy. Jsou takovou třešničkou na stupíncích kuchyňského umění, ať už použijete kteroukoliv z náplní. Pokud jste se je chtěli naučit péct a netroufali si, směle do toho.
Mohlo by vás zajímat
Které kvasnice použít na kynuté buchty
Na kynuté buchty je ideální použít čerstvé kvasnice. Dají se ale připravit i ze sušených. V tom případě se nepřipravuje kvásek (není kvásek jako kvásek), ale hned se dávají dohromady všechny ingredience na těsto. To se pak nechává kynout.
Jak vytvarovat buchty
Vykynuté těsto dejte na vál a rozválejte ho na obdélníkový plát o tloušťce zhruba centimetr. Kulatým nožem vykrájejte čtverce a do středu každého dejte trochu náplně. Rohy čtverce vytáhněte a spojte ve středu jako pytlíček. Prsty utěsněte mezery a rukama kus natvarujte do tvaru buchty.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak upéct české kynuté buchty
Na kynuté buchty budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 300 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, ½ vanilkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy a ½ -¾ lžičky soli. Náplň: 350 g netučného tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 3 lžičky vanilkového pudinku, cukr krupice (podle chuti), hrst rozinek a 1 žloutek. Dále: máslo na vymazání a potření a rum.
Jak na to? Do hrnku rozdrobte čerstvé kvasnice, přisypte lžíci cukru krupice a zalejte troškou vlažného mléka (z celkových 300 ml). Zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Dejte povolit máslo. Nesmí být chladné.
Do velké mísy nasypte mouku, cukry, sůl, citronovou šťávu, žloutek, zbytek vlažného mléka, máslo a nakonec kvásek. Všechny suroviny smíchejte dohromady a hnětačem dobře propracujte. Vzniklé těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte vykynout na teplé místo. Trvá to zhruba hodinu.
Ke konci kynutí si můžete připravit tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh, cukr a pudinkový prášek. Vajíčko rozklepněte tak, že bílek dáte do vyšší mísy stranou a žloutky přidáte k tvarohu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho ke směsi. Nakonec přidejte rozinky. Nejlepší budou spařené. Vše dobře promíchejte.
Připravte si vál. Dobře vykynuté těsto vyválejte na obdélník vysoký asi centimetr. Ten rozkrájejte na čtverce. Do každého dejte tvarohovou náplň a těsto uzavřete.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si pekáček a vymažte ho máslem. Buchty dávejte spojem směrem dolů volněji vedle sebe a každou potřete máslem, aby se k sobě nepřilepily. Pak ještě buchty omastěte nahoře. Hotový pekáček dejte do trouby a pečte asi 5 minut, pak snižte teplotu na 150-160 °C. Během pečení můžete navrch pekáčku dát alobal. Pečte asi 30-35 minut dozlatova. Hotové buchty vyndejte na podložku, a potřete je rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Pak je posypte moučkovým cukrem.
Témata
Mohlo by vás zajímat