Spisovatel J. R. R. Tolkien nesnášel francouzskou kuchyni, zato zbožňoval stejná jídla jako „jeho“ hobbité, třeba houby
2. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Přestože odešel na věčnost už před půl stoletím, jeho říše fantazie žije dál. Spisovatel John Tolkien, který zemřel 2. září 1973, napsal knihy Hobit a trilogii Pán prstenů a položil základy žánru fantasy. Jeho postavy si často užívají dobrého jídla. K tomu měl vztah i sám autor.
Hobiti mají obtloustlé bříško
Univerzitní profesor John Ronald Reuel Tolkien byl významný britský filolog a jazykovědec a autor řady odborných vědeckých publikací. Do povědomí čtenářů celého světa však vstoupil především jako autor fantasy románů Hobit a trilogie Pán prstenů.
Kdo jsou to ale vlastně hobiti? Tolkien o nich píše:
„Zdá se mi, že dneska je třeba hobity poněkud popsat, neboť jsou už vzácní a plaše se straní Velkých lidí, jak říkají nám. Jsou to (nebo bývali) malí lidičkové, dosahující asi tak polovičky našeho vzrůstu a menší než bradatí trpaslíci. (…) Mají sklon k obtloustlým bříškům...“
Mohlo by vás zajímat
Tolkien byl vlastně vyznavačem bio
Fanoušci jeho knih často rozebírají gurmánské scény. Zajímavé je, že Tolkien měl svým jídelníčkem blízko k stravě hobitů. Dnešní terminologií bychom ho označili jako milovníka i propagátora bio potravin.
Poté, co se Tolkien po vydání Pána prstenů proslavil, odstěhoval se s rodinou do přímořského městečka Bournemouthu na jihu Anglie, aby unikli všem nepříjemným projevům, které sláva přináší.
„Ve skutečnosti jsem ve všem hobit kromě velikosti,“ prohlásil. „Mám rád zahrady, stromy a neudržovanou zemědělskou půdu. Kouřím dýmku a mám rád dobré obyčejné jídlo – čerstvé. Nesnáším francouzskou kuchyni.“
Mohlo by vás zajímat
Stejně chutě jako Frodo Pytlík
Tolkien stejně jako Frodo Pytlík si rád pochutnal například na vepřovém mase, studeném pečeném kuřeti s okurkou či na dobrém koláči s domácím džemem, nepohrdl sklenkou červeného vína.
Jeho Frodo Pytlík měl obzvlášť rád houby (které kradl ze zahrad svých sousedů) a houby měl rád i samotný Tolkien.
Mohlo by vás zajímat
Rychlý houbový salát
Tolkien měl rád salát z čerstvých hub. Budete na něj potřebovat: 200 g lesních hub (hřibů pravých) nebo hlívy ústřičné, trochu rozmarýnu a tymiánu, 30 g šalotky, 20 g pažitky, hrst listové petržele, sůl, pepř, balzamiko, olivový olej. Na posypání: mix čerstvých bylinek, parmazán a piniové oříšky (krátce orestované na oleji).
Jak na to?
- Houby nakrájejte na kostičky a zprudka je orestujte v rozehřáté pánvi s olivovým olejem. Přidejte rozmarýn a tymián, osolte, opepřete a nechte krátce restovat.
- Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a krátce orestujte. Lehce podlijte balzamikem, přidejte nasekanou listovou petržel a pažitku a orestované piniové oříšky.
- Podávejte s bylinkami posypané nastrouhaným parmazánem a mixem čerstvých bylinek.
- Salát můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu ke grilované rybě.
Náš tip: Pokud jste přinesli zrovna košík s čerstvými houbami, zkuste si je podusit na slanině s paprikou podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
ascestinaru.cz: Pro čtenáře: J. R. R. Tolkien – Hobit
forreadingaddicts.co.uk: How Tolkien’s love for hearty food influenced his writing
theotherjournal.com: “Bread, Surpassing the Savour of a Fair White Loaf to One Who Is Starving”: Food and the Culture of Hobbits
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Básník Goethe měl mlsný jazýček. Napsal oslavnou báseň na sardelový salát a miloval těstoviny s ricottou
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč