Ražniči v zapékací misce: Chutná stejně dobře jako na špejli, je báječně šťavnaté a mnohem rychlejší na přípravu
6. 9. 2023 Vaření
Chutná vám ražniči a nechcete trávit čas napichováním masa na špejle? Jděte na to šikovně a připravte si ražniči v zapékací misce. Je to rychlé, a chuť přitom zůstává stejně dobrá.
Co je ražniči
Ražniči je sice balkánská specialita z masa grilovaného na jehle, ale i u nás je velmi oblíbené. Je to varianta řeckého souvlaki a tureckého šašliku. Má jednu nevýhodu. Napichování surovin na jehlu. Vlastně jde o masový špíz, kdy potraviny nakrájíme na větší kousky a jednotlivě je napichujeme na špejli.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho poskládat ražniči
Obvykle se využívá vepřové maso. Skvěle se hodí plec, krkovička či kýta. Maso bývá okořeněné, přidává se také slanina, cibule a různé další druhy zeleniny. Často se používá paprika.
Směs masa a zeleniny doplníme o koření a sůl a můžeme ji jen potřít olejem. Když chceme ještě přidat další chuť, můžeme využít třeba domácí grilovací směs. Ale také se dá směs ochutit plnotučnou hořčicí.
Kde připravit ražniči
Ražniči se obvykle napichuje na grilovací jehlu a dříve se dávalo na oheň, dnes se často jehla pokládá na hluboký plech a peče se v troubě.
Ale skládání na špejli nebo jehlu je sice efektní, ale chvíli to trvá. Pokud chceme práci urychlit, jen si nachystáme suroviny a upečeme je třeba v pekáčku nebo jiné nádobě vhodné do trouby.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit ražniči v zapékací misce
Na ražniči budete potřebovat: 1 kg vepřového masa, 200 g anglické slaniny v celku, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice, mletý pepř, mletou papriku a sůl.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte ho najemno. Také slaninu nakrájejte na kostičky. Vše dejte do pekáčku, přidejte sůl, pepř, mletou papriku, sůl a hořčici. Promíchejte.
Nádobu přikryjte alobalem. Pekáček dejte do trouby a pečte, dokud nebude maso měkké. Celkem to může trvat zhruba hodinu a půl. Během pečení vznikne velké množství šťávy. Pokud budete chtít přílohu, můžete k si stranou uvařit bramborovou kaši. Skvěle ji pak můžete polít právě vypečenou šťávičkou. Pokud o šťávu nestojíte, odkryjte pekáček, a nechte ji vypéct.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
10 pravidel péče o rebarboru: Jak sklízet silné a chutné řapíky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bavorská specialita z jednoho hrnce: Pichelsteiner je šťavnatá směs masa a zeleniny, kterou si zamiluje každý
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý