Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpěvák Freddie Mercury miloval indickou kuchyni a nejvíc si oblíbil tento britský slaný koláč s masem
Zdroj: Wikimedia Commons, Carl Lender z Sunrise, USA - Queen, CC BY 2.0, a Wikimedia Commons, Oxfordian Kissuth - Own Work CC BY-SA 3.0/koláž Toprecepty.cz

Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 na Zanzibaru jako Farrokh Bulsara. Jeho rodiče Bomi Bulsara a Jer Bulsara byli členové komunity Pársů z indického státu Gudžarát. Otec na ostrově Zanzibar pracoval pro britskou koloniální správu jako soudní úředník.

Freddie Mercury jedl, aby žil

Geniální zpěvák a hudebník neměl žádné zvláštní požadavky na jídlo. „Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie byl jedním z těch lidí, kteří jedli, aby žili.“ To řekl Peter Freestone, který byl po mnoho let osobním asistentem Freddieho Mercuryho, na svém blogu, když se ho jeden z fanoušků Mercuryho zeptal na Freddieho stravovací návyky.

Podle Petera si Freddie užíval dobré jídlo, nikdy ale neslyšel frontmana kapely Queen říkat slova „Jsem přejedený“. Pro Freddieho Mercuryho bylo jídlo jen další z nezbytností, a ne něco, co by si rád dopřával.

Ke kořenům se vracel i v jídle

Jedna z věcí, která mu zůstala, byla tradiční párská kuchyně. Mercury se stále vracel ke svým párským kořenům, pokud jde o jídlo. Kuřecí dhansak, tradiční pokrm Parsi, skládající se z upravených různých druhů čočky a zeleniny s přílohou kuřecího nebo jehněčího masa, byl jedním z Freddieho nejoblíbenějších jídel.

Klasický britský cottage pie

Dalším oblíbeným jídlem frontmana skupiny Queen byl klasický britský cottage pie. Na ten potřebujete:

  • olej
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžička rajčatového pyré
  • několik kapek worcesterové omáčky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 hrst petrželky
  • 150 g brokolice
  • 150 g fazolek
  • 150 g hrášku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 100 g brambor
  • 100 g pastináku
  • 100 g tuřínu
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 jarní cibulky

A jak na to?

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a připravte zeleninu: brambory, pastinák a tuřín vařte ve slaně vroucí vodě asi 15 minut, dokud nezměknou. Slijte, přidejte jogurt a rozmačkejte. Přimíchejte jarní cibulku a dochuťte solí a pepřem.
  2. Velkou pánev potřete olejem a orestujte cibuli, mrkev a česnek po dobu 6-8 minut, dokud nezměknou. Přidejte mleté hovězí maso, rajčatový protlak a worcesterovou omáčku. Duste několik minut, dokud maso nezhnědne, poté přidejte vývar. Přiveďte k varu, zredukujte a pomalu vařte ještě 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Do hovězí směsi přidejte kukuřičnou mouku smíchanou s trochou studené vody. Stále míchejte, dokud směs nezhoustne, poté přidejte petrželku. Směs dejte do pekáče a nahoru přidejte rozmačkanou kořenovou zeleninou. Pečte v předehřáté troubě po dobu 20–25 minut dozlatova.
  4. Mezitím, co se cottage pie peče, spařte horkou vodou hrášek, brokolici a fazole, aby změkly. Slijte vodu a podávejte s hotovým slaným koláčem.

Náš tip: Jestli jste dostali chuť na slaný koláč, vyzkoušejte ten cuketový podle našeho videoreptu.

Zdroje informací:

faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak

gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods – Italian Cuisine

Recepty k tomuto článku