Brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku ušetří čas i nádobí a chutnají fantasticky
7. 9. 2023 Vaření
Chcete se dobře najíst a zároveň neušpinit téměř žádné nádobí? Přichystejte si brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku. Zjistěte, který sáček použít a co vše se v něm dá připravit.
Co je sáček na pečení
Potravinové sáčky na pečení nejsou žádnou novinkou. Už v osmdesátých letech 20. století byly velkým objevem. Pak se po nich téměř slehla zem. Stačilo je ovšem připomenout v oblíbeném televizním pořadu a hned jsou zase centrem zájmu. V obchodě se dá pořídit balení o 10 kusech různých velikostí zhruba za 42 Kč.
Jedná se o sáčky, do kterých dáme připravené potraviny a uzavřeme je stahovací sponou. Sáčky se už podle názvu využívají na pečení masa, ryb, zeleniny bez nutného využití tuku.
Jídlo si zároveň zachovává šťávu a dobré výživové hodnoty. Sáčky na pečení můžeme dát do klasické i mikrovlnné trouby. Pokud je budeme dávat do klasické trouby, vložíme sáček do hrnce nebo na pekáček, a pak s ním šup do předehřáté trouby.
Mohlo by vás zajímat
Je třeba nějak upravit sáčky na pečení?
Pečení v sáčku je jednoduché, někdy se doporučuje naplněné sáčky propíchat vidličkou. Před koncem pečení je vhodné sáček rozstřihnout a potraviny dopéct volně.
Dobrá trouba je polovinou kulinářského úspěchu, když se rozhodnete pro pečení. Dobře upečená kachna, chléb nebo třeba i čaj na velkém pekáči poskytují lahodné zásoby na dlouhou dobu. Na pekáč se…

Jak připravit brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku
Tato metoda je variantou pečení v jednom pekáčku (nádobě), díky ní neušpiníme tolik nádobí. Na přípravu tohoto receptu potřebujete: 600 g syrových brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli, sádlo, drcený kmín, špetku oregana nebo tymiánu, špetku mleté papriky (sladkou, případně uzenou), pepř, sůl a sáček na pečení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180-190 °C. Brambory omyjte a se slupkou je nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na osminky, slaninu zase na kostky. Dlouhé zelí pokrájejte a stlačením z něj trochu vymačkejte tekutinu.
Brambory dejte do sáčku, posypte je kmínem, oreganem, paprikou, pepřem a solí, přidejte i zelí, cibuli a slaninu. Nezapomeňte také přidat trochu sádla a vše promíchejte. Sáček uzavřete sponou, dejte ho do nádoby a do sáčku shora udělejte několik dírek.
Nádobu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut. Pak opatrně sáček nahoře nařízněte, dejte pozor, abyste se nespálili od unikající páry, a dopečte vše dokřupava.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více