Brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku ušetří čas i nádobí a chutnají fantasticky
7. 9. 2023 Vaření
Chcete se dobře najíst a zároveň neušpinit téměř žádné nádobí? Přichystejte si brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku. Zjistěte, který sáček použít a co vše se v něm dá připravit.
Co je sáček na pečení
Potravinové sáčky na pečení nejsou žádnou novinkou. Už v osmdesátých letech 20. století byly velkým objevem. Pak se po nich téměř slehla zem. Stačilo je ovšem připomenout v oblíbeném televizním pořadu a hned jsou zase centrem zájmu. V obchodě se dá pořídit balení o 10 kusech různých velikostí zhruba za 42 Kč.
Jedná se o sáčky, do kterých dáme připravené potraviny a uzavřeme je stahovací sponou. Sáčky se už podle názvu využívají na pečení masa, ryb, zeleniny bez nutného využití tuku.
Jídlo si zároveň zachovává šťávu a dobré výživové hodnoty. Sáčky na pečení můžeme dát do klasické i mikrovlnné trouby. Pokud je budeme dávat do klasické trouby, vložíme sáček do hrnce nebo na pekáček, a pak s ním šup do předehřáté trouby.
Mohlo by vás zajímat
Je třeba nějak upravit sáčky na pečení?
Pečení v sáčku je jednoduché, někdy se doporučuje naplněné sáčky propíchat vidličkou. Před koncem pečení je vhodné sáček rozstřihnout a potraviny dopéct volně.
Dobrá trouba je polovinou kulinářského úspěchu, když se rozhodnete pro pečení. Dobře upečená kachna, chléb nebo třeba i čaj na velkém pekáči poskytují lahodné zásoby na dlouhou dobu. Na pekáč se…
Jak připravit brambory se zelím a slaninou pečené v sáčku
Tato metoda je variantou pečení v jednom pekáčku (nádobě), díky ní neušpiníme tolik nádobí. Na přípravu tohoto receptu potřebujete: 600 g syrových brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli, sádlo, drcený kmín, špetku oregana nebo tymiánu, špetku mleté papriky (sladkou, případně uzenou), pepř, sůl a sáček na pečení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180-190 °C. Brambory omyjte a se slupkou je nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na osminky, slaninu zase na kostky. Dlouhé zelí pokrájejte a stlačením z něj trochu vymačkejte tekutinu.
Brambory dejte do sáčku, posypte je kmínem, oreganem, paprikou, pepřem a solí, přidejte i zelí, cibuli a slaninu. Nezapomeňte také přidat trochu sádla a vše promíchejte. Sáček uzavřete sponou, dejte ho do nádoby a do sáčku shora udělejte několik dírek.
Nádobu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut. Pak opatrně sáček nahoře nařízněte, dejte pozor, abyste se nespálili od unikající páry, a dopečte vše dokřupava.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory v horkovzdušné fritéze: Jak na křupavé hranolky i rovnoměrně opečené americké brambory
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm tipů, jak ušetřit v kuchyni: Vyplatí se poschoďové pečení, využívání zbytkového tepla i rychlovarná konvice
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování