Pečení na víkend: Švestkový koláč s vanilkovým krémem je na přípravu snadný, jeho chuť ale návštěvy ohromí
8. 9. 2023 Vaření
Upečte si na víkend švestkový koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek se báječně kombinuje s vanilkovým krémem. Lahodný dezert s typickým ovocem babího léta vám zpříjemní den.
Dezert na víkend
Mohlo by vás zajímat
Krém z pudinku
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Než začnete koláč chystat, je třeba myslet na to, že potřebuje čas na vystydnutí, a pak dvě hodiny v lednici na vychlazení.
Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky 75 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli a špetku prášku do pečiva. Na náplň: 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek, 3 vejce, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 250 g smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 60 g másla, 100 g cukru
Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180°C. Připravte si mísu a nasypte do ní mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo a nakonec doprostřed dejte vajíčko. Spojte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho dvě poloviny.
Kulatou dortovou formu vytřete máslem. Polovinu těsta rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Z druhé poloviny vytvarujte váleček dlouhý jako obvod formy. Udělejte z něj kruh po obvodu a přitiskněte ho ke stěně formy. Prsty pak natáhněte těsto do výšky.
Na dno dejte půlky švestek slupkou dolů. Z celkového množství mléka odeberte 4 lžíce a nalijte je do vyšší misky. K mléku rozklepněte vejce, přidejte pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšlehejte metličkou.
Do menšího kastrolu nalijte zbytek mléka, smetanu, přidejte máslo a cukr a směs zahřejte. Nechte ji přivést k varu. Do horké tekutiny nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání ji povařte minutu-dvě.
Zhoustlý krém nalijte na švestky do dortové formy, formu dejte do trouby a vše pečte asi hodinu, dokud se krémový povrch nezpevní. Formu vyndejte z trouby a koláč nechte zcela vychladnout. Pak ho dejte do ledničky asi dvě hodiny, aby náplň krásně zpevnila. Poté podávejte.
Náš tip: Připravit si také můžete obrácený švestkový koláč s krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem