Jak jednoduše zavařit hrušky? Kromě dobře zralých hrušek stačí už jen dvě ingredience a pár hřebíčků pro lepší aroma
11. 9. 2023 Vaření
Podzim voní nejen jablky, ale také hruškami. Z těch si můžeme připravit čerstvé koláče a dezerty nebo si je uchovat je v podobě voňavých povidel. Nejjednodušší a nejrychlejší je hrušky zavařit.
Jak uchovat hrušky na zimu
Hrušky jsou po jablkách u nás nejoblíbenějším ovocem. Výborné k jídlu jsou jen tak syrové, ale i v sladké či slané teplé kuchyni. Vhodné je si hrušky uschovat na zimu. Můžete si je uskladnit ještě před dozráním v dřevěné bedýnce na chladném místě. Uchovat hrušky také můžeme usušením tenkých plátků - podobně jako je to u jablek. A variantou je samozřejmě také kompot.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit nálev na hruškový kompot
Kompot je jednoduchý na přípravu. Na základní variantu stačí voda, cukr, kyselina citronová (proti hnědnutí hrušek) a samozřejmě dobré hrušky.
Pokud máte zájem o aromatičtější kompot, můžete přidat pár kusů hřebíčku, malý svitek skořice, výborná je i vanilka. Můžete z lusku vyškrábnout pár zrníček nebo sáhnout po vanilkovém cukru.
Jak připravit hrušky do kompotu
Na kompot se hodí zralé, ale tvrdé kusy. Měkké hrušky necháme na povidla. Hrušky omyjeme, a pak je můžeme oloupat, ale nutné to není. Naopak. O hrušce se ví, že nutričně hodnotná je hlavně slupka a dužina těsně pod ní. Proto má smysl hrušku neloupat a využít ji celou. Hrušku do kompotu nakrájíme na velké kusy a jen odstraníme jádřinec, stopku a okvětí. Když bychom nechali jádra uvnitř, mohl by kompot nepříjemně zhořknout. Ideální kusy jsou čtvrtky, případně ještě menší části, pokud je hruška hodně velká.
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…
Jak zavařit hrušky
Co je potřeba na kompot z hrušek? Připravte si: 1 kg pevných hrušek, 1 l vody, 400 g cukru krupice a 1 lžičku kyseliny citrónové. Můžete přidat i několik kusů hřebíčku pro vůni, ale není nutné.
Jak na to? Do litru vody přidejte cukr a vařte ho do rozpuštění. Pak tekutinu nechte vychladnout. Hrušky rozpulte a nakrájejte na čtvrtky. Vykrájejte jadřinec. Připravte si misku se studenou vodou a lžičkou kyseliny citrónové a ovoce vložte do ní, aby hrušky nezhnědly.
Připravte si dokonale čisté sklenice, hrušky do nich naskládejte a zalijte je nálevem. Zavařujte je na 85 °C po dobu 20-25 minut.
Náš tip: Podívejte se náš videorecept, jak nejsnáze zavařovat hrušky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec