Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint-Tropez, kde „působil“, se totiž našlo několik restauratérů, kteří se rozhodli, že budou kastovat své zákazníky. Pokud tedy nepřijdete personálu daného podniku dostatečně lukrativní nebo jste při minulé návštěvě podle jejich představ neutratili dost peněz, máte s další návštěvou smůlu.
Lustrace zákazníků
Zprávu o podivném postupu části restauračních zařízení v městečku u Středozemního moře, přinesl jako první francouzský server Var-matin s odvoláním na svůj zdroj. Vše může začít třeba již při telefonické rezervaci. „Jste požádáni o vaše jméno a příjmení. Zkontrolují, zda jste zapsáni v jejich kartotéce. V tu chvíli vyhodnotí, kolik jste u nich už utratili za jídlo a pití, zjišťují i spropitné,“ sdělil znalec místních poměrů.
Mohlo by vás zajímat
Stůl za sto tisíc
Podle informací z rodiště slavné francouzské herečky Brigitte Bardotové není neobvyklé, že se zákazník při pokusu o získání rezervace dozví, že minimální útrata je třeba 1500 eur (zhruba 36 500 korun) na osobu.
Stůl pak může stát i 5000 eur (122 000 korun). Restaurace se tak údajně snaží předejít tomu, aby se v nich stravovaly takzvané „malé ryby“. „Pokud jste pro ně nevyhovující, tak vám prostě řeknou, že dlouhodobě nejsou žádné volné stoly,“ popisuje jeden z místních zákazníků.
„Dokonce i některé luxusní restaurace už neváhají mluvit o nutnosti minimální útraty. Jinými slovy, musíte jim zaručit že u nich necháte nějakou částku, samozřejmě co nejvyšší. Jinak stůl v některé z nejoblíbenějších restaurací či klubů v Saint-Tropez nedostanete,“ potvrzuje i prodavač ve starém přístavu.
Vynucené spropitné
Problémy údajně nastávají i kvůli spropitnému. Podle informací britského deníku The Guardian se totiž nedávno jeden z číšníků vydal za zákazníkem z Itálie a požadoval po něm dvacetiprocentní dýško. Přitom Francie patří mezi země, kde není obvyklé vůbec takzvané „tipy“ dávat.
„Francouzi spropitné nedávají. Jen malé dýško občas věnuje starší generace Francouzů, zhruba 1-3 procenta, v braserii, kterou navštěvují pravidelně a znají majitele nebo číšníka,“ říká pro Toprecepty.cz Alice Muthspiel, Češka, žijící v Paříži.
„V lepších restauracích, po dobré večeři, pokud je personál úslužný, je to 1-2 eura pro číšníka, ale opět, převážně jen starší generace,“ dodává. Případné spropitné se podle paní Alice nechává na stole při odchodu z restaurace. „Když nedáte ve Francii spropitné, budete za normálního klienta, pokud ho dáte, budete kvůli slovanskému jazyku považováni za boháče z Východu nebo i oligarchu,“ říká s úsměvem Muthspiel.
Sankce za vydírání
Starostku Saint-Tropez Sylvii Siriovou zprávy o chování některých restauratérů zarazily. Proto těm, kteří se takto chovají k zákazníkům, pohrozila sankcemi.
„Tato obvinění jsou pro mě nesmírně šokující, protože jsou bohužel pravdivá,“ řekla místním médiím Sylvie Siriová s tím, že ona i celá rada se naprosto staví proti těmto odporným praktikám, které ničí image města.
Restauracím, které se provinily něčím, co se starostka nazývá organizovaným vydíráním by dokonce mohly být odebrány cenné licence na noční provoz.
Zdroje informací:
varmatin.com - À Saint-Tropez, des restaurants filtrent les clients selon l'épaisseur de leur porte-monnaie
theguardian.com - Row over restaurant ‘wealth screening’ boils over in French resort of St-Tropez
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Český burčák je světový unikát. Ten kvalitní má jemně bublat a vonět po citrusech a medu, říká vinař David Šťastný