Pečeme s Ivou: Kdo ochutná domácí, sýrem vonící housky, na ty kupované okamžitě a navždy zapomene!
14. 9. 2023 Vaření
Sýrové housky jsou starší, opravdu jednoduchý, ale moc dobrý recept. Těsto je příjemně tvárné, hodí se nejen na housky, ale klidně i na rohlíky, kaiserky či obyčejné bulky. Prostě – jakkoliv tvarované pečivo úžasně voní i chutná sýrem, je křupavé, a zároveň i měkké. To podle toho, jak hodně ho v troubě necháte vypéct.
Když pekařka promluví...
Jak jsem zmínila, tento recept patří k mým nejstarším receptům. I teď, po letech, po něm vždy sáhneme s jistotou a radostí kdykoliv, když chceme upéct sýrem vonící jemné housky nebo rohlíky. Zatím chutnaly úplně všem, snad budou chutnat i u vás doma!
Co budeme na sýrové pečivo potřebovat?
Těsto:
- 270-280 g vody
- 1 lžička cukru
- 40 g oleje
- 80 g strouhaného sýra
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 500 g hladké mouky
- 10-13 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
- vejce
- strouhaný tvrdý sýr
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché – včetně strouhaného sýra, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto, který trvá asi 90 minut.
Ručně nebo robotem: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (včetně strouhaného sýra) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-14 kusů, budoucích houstiček. Všechny kousky necháme 5-8 minut odpočinout (těsto začne znovu kynout, změkne, lépe se tvaruje – není už tak „gumové“) a pak už můžeme tvarovat. Je to jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty na fotografiích) nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?
Drobečky z ošatky
- Housky jsou výborné i samotné, bez ničeho dalšího, ale obvykle je podáváme k obloženému talíři.
- Vyzkoušejte část sýra v těstě vyměnit třeba za strouhanou nivu, pečivo bude zase jinak vonět i chutnat.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat